onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Kommentar: Lauritz och ABG har gjort bort sig totalt

Publicerad: 9 juni 2016, 18:54

Foto: istockphoto

Auktionshuset Lauritz ställde på torsdagen in sin notering på First North bara timmar innan handeln skulle starta. Sällan har en introduktion blivit ett sådant fiasko och rådgivaren ABG får ta på sig ett tungt ansvar.

Ämnen i artikeln:

ABG Sundal CollierFirst NorthLauritz.comBörsnotering

MA

Magnus Alfredsson


Trots att börsåret 2016 hittills varit tufft med sänkt index har introduktionerna efter det första börsraset efter årsskiftet gått riktigt hyggligt. Många nya bolag har noterats och de allra flesta har fått se sina kurser stiga – inte minst en hel del tech-bolag som stigit markant.

I detta goda noteringsklimat är det naturligt att det söker sig en del lycksökare till de olika handelsplatser som finns – och speciellt till First North och Aktietorget där kraven för notering inte är lika hårda som på Nasdaq Stockholms listor.

Det danska auktionshuset Lauritz är uppenbarligen ett sådant bolag. Med hjälp från rådgivaren ABG Sundal Collier skulle handeln ha börjat på torsdagen efter att för privatpersoner ha avslutat teckningstiden i tisdags.

Men alldeles före handeln skulle starta kom beskedet – noteringen skulle skjutas upp åtta dagar till den 17 juni på grund av så kallade tekniska skäl. Kontakter med ABG ger ingen hjälp med förklaringar och på Avanza och Nordnet som hjälpt till med teckningsanmälningar visste man inget mer än vad som framkommit via media.

Detta var naturligtvis ett oseriöst försök att rädda situationen oavsett vilka skälen var. För många privatpersoner har inga tankar på att behålla sina nya aktier utan tänker sälja första noteringsdagen – förhoppningsvis med vinst. Pengarna ska till exempel sedan användas för att teckna nya introduktioner som till exempel Academedia.

Om de vetat att det skulle dröja tio dagar mellan teckningstidens slut till notering hade sannolikt många aldrig anmält sitt intresse på grund av att likviden behövs för andra ändamål. Lägg därtill att det ökar risken i placeringen att ha omotiverat lång tid innan noteringen blir av.

För vem vet hur börsklimatet är den 17 juni – om börshumöret är mer negativt än nu kan en introduktions första börsdagar bli betydligt dystrare än tänkt.

Nu tog det nästan hela torsdagen innan Lauritz och ABG ändrade sig ytterligare en gång och ställde in hela den ursprungliga introduktionen. Därmed makuleras alla teckningsanmälningar och hela proceduren får göras om med start den 15 juni med första notering den 22 juni.

Sannolikt är det dock inte omtanke om småsparare som fått bolaget och rådgivaren att tänka om. Istället sägs förklaringen vara att bolaget behöver en mer solid ägarbild via ett reducerat erbjudande.

I klartext innebär detta att eventuella institutioner som varit intresserade att teckna aktier avböjt eftersom priset varit för högt i förhållande till risk och de mer eller mindre obefintliga vinster som redovisats i prospektet.

Här får ABG ta på sig ett tungt ansvar – rådgivaren ska ha sådan koll på intresset att det prisintervall som erbjuds i prospektet inte ska vara för högt. Ett uselt utfört jobb alltså – som slår dels mot ABG själva, men också mot Lauritz som mycket väl kan få svårt att få sin introduktion fulltecknad vid nästa tillfälle. I alla fall lär en hel del småsparare tänka sig för både en och två gånger innan man fyller i en teckningsanmälan för att köpa aktier i Lauritz.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera