söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Enorm marknad väntar för nytt börsbolag

Publicerad: 21 september 2016, 11:01

Foto: istockphoto

Gasporox ska börsnoteras och bolagets verksamhet är kvalitetskontroll av gas i förpackningar, vilket är en potentiellt enorm marknad. Men det är stora utmaningar på vägen.


MA

Magnus Alfredsson


I morgon, torsdag, är sista dagen att teckna sig för tilldelning i Gasporox som ska noteras på First North den 25 oktober. Bolaget har utvecklat en metod för att kontrollera att innehållet av gas i förpackningar är rätt, vilket skiljer sig från den stickprovskontroll som i dag ofta är fallet.

Själva kontrollen sker genom en patenterad metod där man använder laserpektroskopi och det gäller förpackningar inom livsmedel, dryck och läkemedel. En stor del av färska och förädlade livsmedel samt läkemedel levereras i skyddade förpackningar med gas som syftar till att förlänga hållbarheten. I dag sker dock de flesta kontroller med stickprov.

En automatiserad kontroll med Gasporox teknologi ska leda till högre lönsamhet genom lägre kostnader för svinn, personal och ompackning. Dessutom blir det en garanti för kunden för 100 procent kvalitet i förpackningen.

Potential finns också att utveckla metoden för andra användningsområden, till exempel inom medicinsk tillämpning. Men den stora potentialen i närtid finns inom livs- och läkemedelsektorerna. Företaget beräknar att det nu finns cirka 100 000 förpackningslinjer som Gasporox lasersensorer skulle kunna installeras vid och varje år tillkommer 5 000-10 000.

Gasporox har två viktiga partners som också har ägarandelar i bolaget. Huvudägare är Norsk Elektro Optikk som är världsledande inom lasersensorer och som Gasporox har exklusiva teknikavtal med. En mindre andel ägs av Å&R Packaging Group dit Gasporox levererar sensorer och via Å&R ska bolaget kunna nå ut på marknaden snabbare.

Gasporox har förstås en enorm marknad att bearbeta och nyemissionen inför noteringen på netto cirka 12 miljoner ska användas för att öka försäljningen, till produktionen och anpassningsprojekt.

Med en försäljning på 1,2 miljoner 2015 och en förlust på 2,0 miljoner och en liknande utveckling i år är förstås risken hög i Gasporox. Bolagets kapital bedöms framåt förbrukas med cirka 1,5 miljoner per kvartal, vilket innebär att en fulltecknad nyemission gör att bolaget har tillräckligt mycket pengar 24 månader framåt.

Risken för att aktieägarna kommer tvingas ställa upp med mer pengar är alltså stor, vilket är en belastning när aktien väl börjar handlas om drygt en månad. Att noteringen dröjer så länge efter teckningen av aktier är en risk – ett annat börshumör i oktober kan göra att denna typ av förhoppningsbolag faller fritt.

Samtidigt är onekligen Gasporox intressant med en patenterad teknik och etablerade partners. Så för den som är riskbenägen och vill vara med från början är det ett spännande microbolag. Teckning sker denna vecka senast 22 september via Avanza eller Nordnet eller 23 september klockan 15.00 via Aqurat Fondkommission. Pris 9 kr per aktie, minimumantal är 600 stycken.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera