torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börsnoteringar

Dyrt men intressant Karnov till börsen

Publicerad: 2 april 2019, 04:37

Foto: Karnov Group

Karnovs affärsmodell är intressanta då abonnemangsbaserade intäkter online är framtiden. Verksamheten är att både via webben och offline sälja information om rättsfall, juridik, skatt och revision i Sverige och Danmark.


Marcus Hernhag


Noteringen i korthet:

Teckningskurs: 43 kr
Teckningstid: 1 – 9 april
Första handelsdag: 11 april
Börslista: Nasdaq Stockholm
Tecknas via: Carnegie och Nordea, Avanza och Nordnet
Råd: Beror på (se text)

Kunderna är advokatbyråer, redovisningsfirmor och offentlig sektor. I den digitala rättsdatabasen finns över 700 000 länkade dokument. Marknaden prognostiseras växa med endast 2,4 procent om året 2018-2021, då offline-delen krymper något.

Karnovs intäkter var upp av egen växtkraft med 3,9 procent ifjol och växte till 715 miljoner kr. Det innebär att marknadsandelen är knappt hälften av marknaden på ca 1,5 miljarder kr. Karnov ser möjlighet att utvidga marknadspotentialen med 800-950 miljoner kr via nya onlinetjänster.

Här har vi med andra ord ett informationstjänstebolag som sitter på en långsam men stor och stabil kassako till verksamhet. En nyemission ska tillföra 796 miljoner före emissionskostnader på 64 miljoner kr. Kapitalet ska gå till att återbetala skulder, köpa aktier i ett nu delägt dotterbolag och genomföra tillväxtsatsningar.

Bolaget gick med 46,8 miljoner kr i förlust 2018, men kommande åren lär nettoresultatet förbättras rejält. 2018 var vinsten före skatt, finansnetto, avskrivningar och engångsposter 262 miljoner kr. Börsvärdet räknat på teckningskursen blir 4,2 miljarder, vilket är 16 gånger det resultatet och nästan sex gånger årsintäkterna. Det är högt.

De tre ankarinvesterarna Fjärde AP-fonden, Lazard Asset Management och Vind tecknar aktier för sammanlagt 607 miljoner kr eller en tredjedel av de totalt 1870 miljoner kr av nya och befintliga aktier som erbjuds. Det är bra att det finns ankarinvesterare och att teckningskursen är jämna och fina 43 kr.

Om du vill ha aktier i ett bolag med stabila intäkter online och hög marknadsandel tecknar du Karnov.

Är du en placerare som behöver stigande nettovinster och utdelning per aktie samt med en enkel kapitalstruktur och balansräkning avstår du Karnov.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera