söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

TECKNA EJ: Varning för baksmälla

Publicerad: 9 november 2011, 09:28

Om smaker som smörkola, lakrits och skumbanan är någonting för dig kanske du gillar Mackmyras whisky, men när det gäller aktien är det bättre att låta entusiasterna stå för notan.

Ämnen i artikeln:

VA börs

JW

Johan Widmark


Efter år av förberedelser och spekulationer har de svenska whiskyentusiasterna från Gävle äntligen tagit sig fram till börsens tröskel och det någorlunda anständiga First North.

Det är ett minst sagt spännande bolag man erbjuds att köpa in sig i. Bolagets försäljning 2010 uppgick till 80 miljoner kronor, varav cirka en tredjedel utgjordes av intäkter från försäljning av fat hos Mackmyra. Hittills har man cirka 10 000 fatkunder som väntar 5 år på att whiskyn ska mogna innan man buteljerar. Det ger dels intäkter till resultaträkningen, men används även i begränsad utsträckning som finansieringsform.

Visibiliteten i intjäningen de närmaste åren är det lite sämre med. Åren 2007 till 2009, vilka bolaget kallar normalår, uppgick snittillväxten till 52 procent och rörelsemarginalen till cirka 17 procent. Tillväxten bromsade dock in till 18 procent 2009 och blyga 2 procent 2010. Dessutom har lönsamheten halverats till 8 procent på grund av diverse satsningar, och justerat för lageruppbyggnad talar vi om förluster hela vägen.

Men tillväxten på 4 procent första halvåret i år får vår prognos på 20 procents försäljningstillväxt de kommande åren att se optimistisk ut.

Sannolikt kommer Mackmyra att fortsätta visa redovisningsmässiga vinster och kassaflödesjusterade förluster. Å andra sidan har bolaget ett växande lager mognande whiskey värt runt 115 miljoner kronor på balansräkningen, samtidigt som nettoskulden från augusti minskas av emissionerna och planeras belastas med ytterligare 100 miljoner i lån 2013.

Med konvertering av de utstående konvertiblerna i början på nästa år och en teckningskurs i emissionen på 84 kronor per aktie betyder det att marknaden måste värdera Mackmyra till 340 miljoner kronor på börsen för att det ska vara lönt att investera. Och även om man lyckas pressa upp den redovisade rörelsevinsten till 10 procents marginal nästa år motsvarar det ett p/e-tal på nära 50 gånger och en rörelsemultipel på försäljningen på över 4 gånger.

Vi väljer dock att avstå från att teckna och rekommenderar i stället att köpa whiskyn.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera