onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Storbanken ser köpläge i gruvaktien

Publicerad: 10 juli 2023, 12:45

Foto: Pressbild

Boliden har fallit tungt på börsen efter branden i Rönnskärsverken och vinstvarningen för andra kvartalet. Nu köpstämplas aktien av storbanken Barclays.

Ämnen i artikeln:

BarclaysBoliden

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


I en färsk analys skruvar Barclays upp rekommendationen för aktien till övervikt från tidigare jämvikt och höjer riktkursen till 380 kronor. Tidigare låg riktkursen på 320 kronor.

Boliden stiger nära 2 procent på Stockholmsbörsen under måndagseftermiddagen till kursen 323 kronor. Det ger en uppsida på nära 18 procent till bankens riktkurs.

Enligt Barcalys uppgår rabatten i Boliden till 60 procent jämfört med konkurrenten Antofagasta. Detta baserat på bolagens respektive p/e-tal, som visar prisat på aktien i förhållande till bolagets vinst. Skillnaden är den största på 15 år, enligt banken.

Boliden har bara handlats till en större rabatt vid två tillfällen, dels under första kvartalet 2020 när coronapandemin utbröt, dels i samband med råvarukollapsen första kvartalet 2016. Då uppgick rabatten till 74 respektive 81 procent, skriver Barclays i analysen.

När Boliden-aktien handlats till 55 procent eller mer har den gett en genomsnittlig avkastning på 44 procent under det efterföljande året. Avkastningen har varit positiv i 97 procent av fallen sedan 2009, enligt banken.

Över en sexmånadersperiod uppgår den genomsnittliga avkastningen till 20 procent. I 72 procent av fallen har avkastningen varit positiv, står det att läsa vidare i analysen.

Barclays räknar med att Bolidens resultat för andra kvartalet blir svagt och ser en risk för nya prognossänkningar i närtid.

"Vi tror dock att investerare förstår detta och vi fokuserar på den långsiktiga möjligheten som erbjuds vid denna tidpunkt", skriver banken.

Läs mer: Inför rapportperioden – ny vinstfest väntar på börsen

Läs mer: Tumregeln som varnar för bolagskris

Läs mer: Aktien kan dubblas om bolaget når sitt mål

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera