tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

SHB: Förvärv fortsatt avgörande för Assa Abloy

Publicerad: 23 januari 2023, 08:47

Foto: Shutterstock

Assa Abloy handlas just nu till en ovanligt låg värderingspremie jämfört med sektorn samtidigt som aktien brukar vara en säker hamn när konjunkturutsikterna är osäkra. Det konstaterar Handelsbanken i en analys där den kortsiktiga rekommendationen höjs till köp. Men framtida förvärv är en central faktor i utvecklingen framöver.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


”Vi menar att förvärv fortsatt kommer att vara avgörande för Assa Abloy-aktien. Historiskt har en hög förvärvstakt lett till en stark kursutveckling. Vi förväntar oss en högre aktivitet framöver, vilket skulle innebära att försäljningsmålet för 2026 bör kunna nås”, skriver Handelsbanken i en analys på måndagsmorgonen.

Banken tror samtidigt att strulet kring förvärvet av amerikanska HHI har liten bäring på Assas generella förmåga att exekvera förvärv.

Handelsbanken noterar också att aktien handlas till ”EV/EBIT 14,7x (nästkommande tolv månader), vilket innebär 10 procents värderingsrabatt jämfört med den egna historiken och en ovanligt låg värderingspremie jämfört med sektorn”.

Värderingen av Assa Abloy relativt verkstadssektorn brukar dessutom typiskt sett öka när konjunkturutsikterna är osäkra då Assa ses som en förhållandevis säker hamn, skriver Handelsbanken,

”Samtidigt närmar sig det slutliga beslutet avseende HHI. Detta gör att vi tror att intresset för aktien kommer att öka. Vi höjer därför vår kortsiktiga rekommendation till köp (från behåll) och upprepar vår långsiktiga rekommendation Outperform”, avslutar Handelsbanken.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera