onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

SEB slopar köprek för Volvo Cars

Publicerad: 23 maj 2022, 08:48

Foto: Shutterstock

Volvo Cars-aktien har utvecklats bättre än sektorn och den kommande spac-noteringen för det delägda elbilsbolaget Polestar kommer inte utan risk efter värderingsnedgången för sektorkollegorna.


Nyhetsbyrån Direkt


”Sektorkollegor begränsar aktiekursutvecklingen på medellång sikt”, skriver SEB Equities i en analys, där banken sänker sin rekommendation för Volvo Cars till behåll från köp och upprepar riktkursen 82 kronor.

Samtidigt som värderingen av Volvo Cars har ökat, har värderingen minskat för de europeiska, nordamerikanska och asiatiska/kinesiska sektorkollegor (peers) som SEB haft med i Volvo Cars jämförelsegrupp.

Lika viktigt är att värderingen av Polestars sektorkollegor har sjunkit kraftigt, enligt banken. Under de senaste sex månaderna har Teslas tolvmånaders p/s-värdering fallit från 15 gånger till 7 gånger medan trion Nio, Xpeng och Li Auto har fallit från 7 gånger till 3 gånger, vilket SEB tror signalerar risk inför den kommande spac-noteringen av Polestar.

”Vi värderar Polestar till 3,5 gånger 2024 års väntade försäljning (20 miljarder dollar). En värdering i linje med den kinesiska trion (på 2023 års väntade försäljning) skulle dra ned det till hälften, vilket i sin tur skulle minska vår värdering med 10 kronor per aktie”, skriver SEB i analysen.

Volvo Cars äger 49,5 procent i Polestar, som avser notera aktien på den amerikanska Nasdaq-börsen under det första halvåret 2022, genom en sammanslagning med det amerikanska spac-bolaget Gores Guggenheim.

Samtidigt fortsätter SEB att se positivt på Volvo Cars strategi avseende produkter och försäljning. Bortsett från leveranskedjerelaterade produktionsbegränsningar har Volvo Cars nått sina nyckeltal och ser ut att ligga enligt plan för en större ökning för elbilar (BEV) under 2023, enligt analysen.

Vid 10.30-tiden på måndagen hade Volvo Cars sjunkit 1,7 procent till 81:90 kronor på Stockholmsbörsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera