torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

SÄLJTIPS: Varning för vinstvarning

Publicerad: 21 mars 2012, 14:54

Sedan VA rekommenderade Axis i början av oktober 2011 har aktien gått upp nästan 60 procent. Men vi tror rallyt är över för den här gången.

Ämnen i artikeln:

Axis

CS

Charlotte Stjerngren


På mindre än fyra år har Axis vinstvarnat sex gånger. Till bolagets försvar ska man säga att två av vinstvarningarna varit positiva, men icke desto mindre visar de på problematiken i bolagets affärsmodell – de obefintliga orderböckerna.

I princip säljer Axis sina övervakningskameror direkt från hyllan, något som bolaget lärt sig att leva med och hantera. Men det leder till en hög volatilitet i aktiekursen och gör att aktien bör handlas till viss rabatt, vilket den inte gör i dag.

Axis är globalt marknadsledande på digitala övervakningskameror. I dag står digitala kameror för 30 procent av marknaden och om några år kommer ingen att köpa en analog kamera.

Axis rider skickligt på teknologitrenden från analogt till digitalt. Den underliggande tillväxttakten på 30 procent är inte ifrågasatt, utan det som just nu oroar är konjunkturen.

Såväl i USA som i Europa visar konjunkturen visserligen tecken på att vara på rätt väg, men risken för bakslag är stor. Om återhämtningen kommer av sig riskerar det att slå mot Axis försäljning.

Nordamerika och Europa är Axis stora marknader. Asien som rent makroekonomiskt är den marknad som förväntas prestera bäst under 2012 står bara för 10 procent av bolagets omsättning.

Fjärde kvartalet 2011 växte försäljningen i Europa 14 procent och i Asien 12 procent. Det kan låta starkt, men jämfört med 2010 och de tre första kvartalen 2011 är det magert. Då växte försäljningen i snitt över 30 procent per kvartal i vardera regionen.

Så sent som 2009 var tillväxten negativ under större delen av året både i Europa och i Asien. Det kan vara bra att komma ihåg. Om bolaget inte lyckas spela konjunkturen rätt riskerar det att slå på bruttomarginalen.

Axis handlas som alltid på ett p/e över 20. Det i sig behöver inte avskräcka, Axis är ett kvalitetsbolag som man alltid får betala för, men när insiders säljer och kursen är på all time high är det dags att dra öronen åt sig. I februari valde tre personer på Axis försäljningsavdelning att sälja delar av eller hela sina innehav.

Nu handlas aktien kring 180 kronor, förra gången toppade aktien på 178 kronor före finanskrisen i november 2007.

Den låga visibiliteten och därmed risken för negativa överraskningar gör att VA inte längre kan stå för en hittills framgångsrik köprekommendation. Axis är ett fint bolag att ha i portföljen på lång sikt, men man måste vara beredd på överraskningar, för de kommer.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera