onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Pareto: Marknadsriskerna för Nel har underskattats

Publicerad: 22 oktober 2020, 08:16

Foto: Shutterstock

Analyshuset Pareto Securities gör ett omtag i analysen av det norska vätgasbolaget Nel, som utvecklar elektrolysörer. Nu anser Pareto att marknadsriskerna har underskattats.


Nyhetsbyrån Direkt


Pareto menar att tidigare analyser varit överoptimistiska om tillväxttakten, men behåller långsiktiga estimat med en ”mycket positiv syn på vätgasmarknaden överlag”.

Nels affär har dock riktat in sig på transportsegmentet, där det finns mer nedsidesrisk till estimaten än motsatsen.

”Vi förväntar oss att tillväxten inom grön vätgas kommer vara hög det kommande decenniet, och som högst i att byta ut existerande grå vätgas, industriell användning, värme och lagring”, skriver Pareto.

Analyshuset har uppfattat att Nels alkaliska elektrolysörer är bättre lämpade i fråga om effektivitet för storskaliga installationer.

”Vi förväntar oss att Nels omsättningstillväxt blir 21 procent i tredje kvartalet, men att ebitda-förlusten växer med 50 procent. Vi sänker våra estimat för 2020-2021 med 9-19 procent eftersom vi noterat en minskad tillväxttakt så här långt under 2020”, skriver Pareto.

Vidare menar analyshuset att elektrolysörmarknaden är fragmenterad och att risker från tuff marknadskonkurrens och andra tekniker inte är tillräckligt välreflekterade i nuvarande kurs. Nel spås dock kunna hålla en position med omkring 10 procent i marknadsandel.

För tredje kvartalet spås en omsättning på 181 miljoner norska kronor. Men tillväxten har också burit priset av att kostnaderna kommer vara ”höga även detta kvartal”, skriver Pareto och spår en ebitda-förlust på 45 miljoner norska kronor.

Dessutom tillkommer en negativ effekt om runt 515 miljoner norska kronor netto från det branta aktiekursfallet i den bedrägeriåklagade amerikanska partnerfirman Nikola, som utvecklar vätgaslastbilar.

Rådet blir en upprepning: Sälj och riktkurs 6 kronor.

Pareto tog upp bevakning av Nel i december 2019, då aktien handlades kring 8 kronor, och har inte förändrat varken riktkurs eller rekommendation sedan dess. Nels aktie har sedan dess stigit brant och handlades kring 17:34 norska kronor på torsdagsförmiddagen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera