lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Nomura gillar svenska banker

Publicerad: 5 juli 2012, 13:33

Nordiska banksektorn är väl rustad om finansmarknaden börjar skälva. Det skriver japanska finansbolaget Nomura i en färsk genomgång av sektorn – och hittar en köpvärd svensk storbank.

Ämnen i artikeln:

Nomura

JP

Joakim Petersson


Finansbolaget Nomura har nyligen analyserat den nordiska banksektorn och ser förutsättningar för vinstlyft. Bankerna verkar i allt starkare ekonomier, har god tillgång till kapital och begränsad exponering mot europeiska krisländer.

Det största hotet som målas upp är generell flykt från risk på marknaden.

”Vi väntar oss en miljö med svagare intäkter för de flesta Europeiska banker och, i den här kontexten, bör de nordiska bankerna klara sig bättre”, skriver analysförfattarna.

Nomura lyfter särskilt fram Swedbank. Värderingen attraherar och även bankens förbättrade balansräkning. Exponeringen mot Norge och tillväxtpotentialen där talar också för aktien, som får en köprekommendation av Nomura.

Handelsbanken anses ha goda förutsättningar att klara sämre tider och hålla uppe intäkterna under 2012.

Däremot pekar man på att aktien hittills i år gått betydligt bättre – 39 procent – än sektorn som helhet. Därför sänks Handelsbanken från köp till neutral, samtidigt som riktkursen justeras ned 5 kr till 235 kr.

Inställningen är mer ljummen till SEB, som får rekommendationen minska, även om banken tros klara en fördjupad kris bättre än sektorn som helhet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera