Aktierekar
Många dåliga prognoser
Publicerad: 22 mars 2010, 08:28
Börsanalytikerna har blivit bättre på att förutspå bolagens vinster. Men fortfarande är en majoritet av prognoserna felaktiga.
Ämnen i artikeln:
NordnetJO
Jonas Ohlin
Nordnet undersöker varje kvartal analytikernas träffsäkerhet när det gäller prognoser inför delårsrapporterna. Prognoserna inför fjärde kvartalets rapporter var betydligt bättre än föregående kvartal.
– Träffsäkerheten har blivit bättre och att analytikerna tar något av revansch i det fjärde kvartalet jämfört med tidigare under året. 39% av rapporterna kom in enligt förväntan, vilket betyder att träffsäkerheten är nästan dubbelt så hög som kvartalet innan, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.
Men förbättringen beror inte nödvändigtvis på att analytikerna blivit skickligare. – Jag tror inte att prognosförbättringen kommer från att analytikernas skicklighet i allmänhet har blivit bättre. Det är snarare så att konjunkturen har blivit tydligare i kanterna och att läget har blivit mer förutsägbart, säger Johan Tidestad.
Fortfarande är dock drygt sex av tio prognoser felaktiga. Dessutom varierar avvikelsen mellan prognoserna och resultat kraftigt mellan olika bolag.
Bäst var analytikernas prognoser för Getinge som i snitt avvek 2 procent mot det faktiska resultatet. Sämst var prognoserna för Lundin Mining. Där spåddes ett resultat på 0,52 kr per aktie men rapporten visade en förlust på 9,49 kr per aktie, en skillnad på hela 1925 procent.
– Lundins rapport var ett riktigt dråpslag, och tyngdes framför allt av stora nedskrivningar av dåliga tillgångar i Ryssland. Resultatet för de tidigare kvartalens mest svårprognostiserade bolag Scania blev dock mer i linje med förväntningarna den här gången. Att analytikerna träffade rätt i Getinge var inte så konstigt eftersom bolaget publicerat en omvänd vinstvarning strax innan rapporten, säger Johan Tidestad.
MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER