tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

KÖPTIPS: Nischad finansaktör

Publicerad: 26 april 2012, 13:08

I en i övrigt trist finansbransch har Catella hittat sin nisch. I grunden har företaget två ben, finansiell rådgivning, så kallad corporate finance, och kapitalförvaltning.


CS

Charlotte Stjerngren


Därmed står bolaget utanför den just nu tristaste delen av finansmarknaden – mäkleri och analys.

Inom rådgivningen ligger även den nyöppnade företagsobligationsdesken som hjälper företag med utgivningen av företagsobligationer.

Utöver de två huvudverksamheterna ingår den före detta Kinnevikbanken Banque Invik och EETI i koncernen.

Banque Inviks huvudverksamhet är kreditkortshantering som bedömts ligga utanför Catellas huvudverksamhet och därför ska banken säljas.

Catella hade hittat en ägare men affären har stött på patrull hos den luxemburgska finansinspektionen och jakt pågår efter en ny ägare. Prislappen väntas hamna strax under bokfört värde på 300 miljoner kronor.

EETI är en låneportfölj exponerad framförallt mot bolån i olika europeiska länder. Det bokförda värdet av portföljen är cirka 280 miljoner kronor men kassaflödet till och med 2025 väntas vara över 500 miljoner kronor.

Som grädde på moset har Catella förlustavdrag på svindlande 760 miljoner kronor sedan Scribonatiden som kan kvittas mot framtida vinster i den svenska verksamheten.

Vd Johan Ericsson har tidigare sagt att Catella bör kunna göra ett rörelseresultat på 100 miljoner kronor, något som under 2011 låg långt borta. Med kostnadsbesparingar, förändrade avgiftsstrukturer inom kapitalförvaltningen, en stabil marknad för rådgivningen inom fastighetsaffärer och potentialen i marknaden för företagsobligationer är målet nu inom räckhåll.

När Banque Invik är sålt väntas Catella besluta om utdelning för 2011 och även besluta om en ny utdelningspolicy något som kan komma att driva aktien. Om Catella får igenom priset på 300 miljoner kronor kan bolagets banklån på drygt 150 miljoner kronor betalas tillbaka vilket skulle ge en nettokassa på nära 300 miljoner kronor.

Det skulle med andra ord finnas utrymme för en utdelning av resterande 150 miljoner kronor eller 1,80 kronor per aktie motsvarande en direktavkastning på smått fantastiska 25 procent.

Catella förbereder sig dessutom för en notering på finbörsen och hoppas vara noterat på Nasdaq OMX före sommaren 2013. Då har ännu fler fått upp ögonen för den här fina finanskoncernen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera