söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

KÖPTIPS: Bolag med dolda värden

Publicerad: 8 juni 2012, 11:43

I år har Medcap hämtat tillbaka en del av den kursförsvagning som sågs under den senare delen av fjolåret.

Ämnen i artikeln:

MedCap

JB

Jill Bederoff

jill.bederoff@di.se


Orsaken till den var en viss avmattning i såväl omsättnings- som resultattillväxten samt att Medcaps inbrytning på ett 40-årigt apoteksmonopol gått långsammare än planerat.

Medcap har ökat sitt ägande i Abilia, med avancerade produkter för funktionshindrade, från 70 procent till 99,2 procent genom att utnyttja den option som tecknades i november 2009. Det är Medcaps största och viktigaste innehav. I fjol omsatte bolaget 185 miljoner kronor och visade ett ebitda-resultat på 25 miljoner kronor, vilket gav en marginal på drygt 13 procent.

En fortsatt utrensning i produktsortimentet och ett minskat antal dubbelfunktioner väntades bidra till ytterligare marginalförstärkning. I år ligger marginalen ackumulerat något efter fjolårets, bland annat till följd av personalomställningar. Långsiktigt finns en ambition att Abilia ska nå ebitdamarginaler i nivå med de större aktörerna som Getinge, det vill säga runt 20 procent.

Abilia väntas också fortsätta växa mer än marknaden som växer mellan 5 och 7 procent.

Ett insteg på den amerikanska marknaden, som är den i särklass största för den här typen av produkter är inte att förglömma. Abilia tecknade nyligen ett avtal med ett dotterbolag till världens största tillverkare av elrullstolar, Invacare, om att rätten att sälja Abilias produkter i Nordamerika. Initialt kommer säljinsatserna att riktas mot amerikanska krigsveteraner som omges av ett generöst bidragssystem.

I Unimedic, som är Medcaps näst största innehav, var VA:s förväntningar kring inbrytningen på det svenska apoteksmonopolet alltför optimistiska. Efter fördröjning har försäljningen av extemporeläkemedel, det vill säga specialtillverkade läkemedel för individanpassad behandling, äntligen kommit igång och i dag byter de privata sjukhusapoteken i många fall ut statliga APL:s produkt till Unimedics när möjlighet finns.

Efter en svag inledning på året visar Medcaps tredje kvartal tecken på förbättring med en omsättningstillväxt på 13 procent och en vinsttillväxt på 34 procent. Nu har vi bolagets starkaste kvartal, det fjärde, att se fram emot.

Med Bure i ryggen och en värdering som inte är alltför utmanande är Medcap ett utmärkt alternativ för den långsiktiga investeraren i life science. När tiden är mogen för bolagets första exit kan det förhoppningsvis synliggöra en del av bolagets dolda värden som grädde på moset.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera