fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

KÖPTIPS: Attraktiv tråkkonsult

Publicerad: 7 mars 2012, 13:04

Sedan noteringen 2008 har Caperio närapå fyrfaldigat både medarbetare och resultat. IT-konsulten tillhör gärdsgårdsserien i sektorn, men där glänser bolaget desto mer.

Ämnen i artikeln:

Köpråd

JW

Johan Widmark


Caperio omsatte 700 miljoner förra året, med tonvikten inom IT-tjänster med relativt låg förädlingsgrad, vilket har både för och nackdelar.

Sett till repetitiva intäkter är cirka 50 procent av intäkterna hänförliga till någon form av avtalsbunden tjänst. Ofta handlar det om någon form av driftstjänst som traditionellt brukar hanteras av kundens interna IT-avdelning men som nu i ökande utsträckning läggs ut på leverantörer som Caperio.

Dessutom är det ett ganska högt inslag av hårdvara i många av Caperios erbjudanden, nära 80 procent av försäljningen är just hårdvara.

Sammantaget betyder det att Caperios verksamhet av naturen är en lågmarginalaffär. Tillväxten på nära 13 procent organiskt förra året är fin.

Sett till värderingen gör det höga inslaget av hårdvara att bolaget är mer jämförbart med datalagringsspecialisten Proact IT Group än med mer traditionella IT-konsulter som Know-IT eller HiQ.

Värderingen med ett p/e-tal på 8 gånger årets vinst och 7 gånger nästa års vinst framstår som attraktiv.

Att Caperio är närapå skuldfritt och delar ut 1,50 kronor i år, motsvarande en direktavkastning på nästan 5 procent, adderar naturligtvis till det goda intrycket.

Men det saknas inte risker. Bolagets position mellan de stora leverantörerna, som ofta har egna försäljningsorganisationer, och relationen till kunden är inte helt okomplicerad.

Dessutom tar bolaget emot bonusar och kick-backs från nyckelleverantörer, idag motsvarande någon enskild procent av den totala omsättningen, vilket hotar bolagets oberoende som rådgivare.

Men erfarenheten har visat att det går att hålla en hyfsad balansgång, och att toleransen från kundernas sida i realiteten är ganska hög. Vi ser inte det här som ett allvarligt hot mot bolagets utveckling och rekommenderar köp.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera