måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Klipp på kontanter


Publicerad: 18 mars 2010, 07:34

Det kontantlösa samhället är långt borta. Och Loomis värdetransporter börjar rulla i rätt spår. VA rekommenderar köp. Däremot är det dags att sälja avfuktningsfirman Munters.

Ämnen i artikeln:

VA aktietipsAktierekommendationAktierekommendationerAktietips

Den fula ankungen i Securitas-familjen börjar arta sig. Värdehanteringsbolaget Loomis knoppades av från säkerhetskoncernen 2008 och finns i dag i tolv länder i Europa samt i USA med omsättningsfördelningen ungefär 60–40. Det är också i USA som bolaget har sina djupaste rötter ända tillbaka till guldruschen på 1850-talet.

Tvärtemot allt tal om utvecklingen mot det kontantlösa samhället finns fortfarande en underliggande marknadstillväxt i kontanthantering – att som Loomis frakta sedlar till och från banker och butiker. I Europa har kontantflödet haft en tillväxt på drygt 8 procent sedan euron infördes för tio år sedan och i USA har kontantvolymerna ökat med i snitt 4 procent det senaste decenniet. Inom euroområdet sker fortfarande 80 procent av alla transaktioner med kontanta medel.

I finanskrisens spår har denna tillväxttakt tagit ny fart när många konsumenter, i synnerhet i USA, fått det svårare att få kreditkort. Och en pinfärsk opinionsundersökning visar att åtta av tio svenskar tycker det är viktigt eller mycket viktigt att kunna betala både med kontanter och kort.

Intressantare är dock strukturförändringarna på marknaden där bankerna i allt större utsträckning väljer att fokusera på kärnverksamheten och lägger ut sådant som kontanthantering på externa aktörer.

För Loomis del finns också goda geografiska tillväxtmöjligheter. Bolaget följer eurons utbredning österut och har så här långt etablerat sig i Slovenien.

Loomis är också ett betydligt mer säsongsberoende bolag än man kanske kan vänta sig. Det är stora variationer i hur stora mängder kontanter som är i omlopp med toppar under julhandeln och sommarsemestern vilket gör tredje och fjärde kvartalet till Loomis starkaste. Det kan bädda för ett något svagt första halvår på börsen, även om aktiemarknaden samtidigt kanske börjar lära sig fluktuationerna i bolaget.

Marknaden för kontanthantering är fortfarande relativt fragmenterad där de fyra största har halva den globala marknaden vilket betyder att det finns gott om utrymme för konsolidering och förvärvstillväxt.

Loomis har som mål att nå en rörelsemarginal på 10 procent långsiktigt och 8 procent i år. För helåret 2009 stannade den på 7,0 procent, men de två senaste kvartalen förra året klarade Loomis 8-procentsmålet. Så visst är man på rätt spår.

För mycket är som sagt inte vad det kan väntas vara i Loomis. Bolaget har inte visat sig lika defensivt och konjunkturtåligt som kanske har förespeglats. Lågkonjunkturen har satt sina spår i omsättningsutvecklingen. Justerat för valuta- och struktureffekter minskade omsättningen med 3 procent i fjol. Även 2010 kan bli lite svagt tror vi med ytterligare ett litet intäktstapp.

Men på sikt ska Loomis absolut klara av att växa med BNP-utvecklingen kring 3 procent årligen med tanke på såväl den fortsatta underliggande som den strukturella tillväxten. Vi tror också på fortsatt lönsamhetspotential upp mot 10 procent de kommande åren. Då går det också att räkna hem en kurs kring 120 kronor.

Även i en relativvärdering framstår Loomis som lågt värderat med p/e 9 på nästa års vinst att jämföra med ett sektorgenomsnitt för de globala konkurrenterna som Brinks och G4S på p/e 12.

Skulle Loomis värderas upp i nivå med säkerhetssektorn antyder det en kurs kring 110 kronor. I dag handlas aktien kring 88 kronor. Vi sätter köp. n

Av Per Olof Lindsten

Bild 1/3  

Säkra transporter. Loomis tar hand om alltmer kontanter. Bertil Ericson/SCANPIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera