lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Hoten är för många

Publicerad: 15 februari 2010, 11:58


LO

Lisa Olsson


Bild 1/2  

Efter en uppgång för Volvoaktien på över 80 procent på ett år är det uppenbart att investerarna redan räknat in en vändning på lastbilsmarknaden i år och de närmaste åren. Det kan visa sig väl tidigt.

Som framgår av artikeln härintill är hoten flera. Den europeiska lastbilsparken är ny och utbytesbehovet begränsat, situationen på lånemarknaden är inte helt frisk och det finns en risk för det hittills uteblivna prisfallet på nya lastbilar kommer i år.

En viktig förklaring till Volvoaktiens uppgång är att bolaget är högt skuldsatt. Precis som finansiellt svaga aktier fick mest stryk under den värsta finanskrisen har det varit samma aktier som lett uppgången det senaste året när riskaptiten snabbt kom tillbaka. Nu är situationen en annan igen med de nyupptäckta skuldbergen i Sydeuropa vilket minskar intresset för svaga balansräkningar och återigen lär lägga luppen på Volvos stora skuldberg. Det kommer att krävas ett enormt gnetande och små investeringar för att på sikt få upp kreditbetygen. Risken är att bolaget tappar momentum på vägen.

Även om marknaden förbättras i år blir 2010 ett mellanår, på vägen mot en mer normal marknad. Mer intressant är att titta på 2011 och baserat på marknadens prognoser handlas då Volvo till 11 gånger rörelseresultatet, justerat för nettoskulden (Ev/Ebit). Det är marginellt högre än Scania och ungefär 50 procent högre än tyska MAN. Det är inte befogat.

Vi tror dessutom att marknaden är något för optimistiska i sina prognoser för de närmaste åren. Om investerarna varit snabba att värdera upp Volvo är det värt att notera att analytikerna för en gångs skull är mer skeptiska, 12 analytiker har sälj på aktien mot 8 köp. Vi sällar oss här till majoriteten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera