onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Hoppet lever för Qliro

Publicerad: 25 januari 2017, 11:46

Foto: Morgan Ekner/istockphoto

Qliros bokslut visar att bolaget har en framtid. Under det fjärde kvartalet vände koncernen till lönsamhet, vilket är ett klart steg i rätt riktning från det mycket svaga 2015. CDON Marketplace och Nelly utvecklades bra under kvartalet medan Gymgrossisten hade det trögare.


Marcus Hernhag


De sista tre månaderna 2016 gav Qliro 26 miljoner kr i rörelsevinst justerat för jämförelsestörande poster och avyttrad verksamhet. Både e-handeln och de finansiella tjänsterna var lönsamma, men sett på helåret gick Qliro med 51 miljoner kr i rörelseförlust även exkluderat jämförelsestörande poster.

Marginalförbättringarna bådar gott och bolaget verkar ha hittat sina affärsområden som man vill satsa långsiktigt på. Historiken avskräcker fortfarande i Qliro och uthållig lönsamhet har ännu inte nåtts.

Fjärde kvartalet innefattar julhandeln, så även om det är ett bra steg att koncernen i vart fall tjänar pengar där blir det svårare under de övriga kvartalen. Mycket återstår därför att bevisa, men Qliro känns ändå som ett stabilare bolag som vet vad det vill med e-handeln och de finansiella tjänsterna kopplade till denna.

Rätt hanterat redan för tio år sedan hade Qliro kunnat vara en liten nordisk motsvarighet till amerikanska jätten Amazon, men inget tyder på att Qliro ens ska kunna komma nära de stordriftsfördelarna och effektiviteten inom logistik, lagerhantering och distribution. Knappt ens med svenska mått mätt, i alla fall inte i närtid.

Ju större och mognare webbhandeln blir desto svårare blir det att slå sig in där bolag redan etablerat riktigt mycket stordriftsfördelar. E-handelns kärna är effektiv varuhantering. Kan Qliro fortsätta förbättra marginalerna och trimma logistiken samt få fart på tillväxten så finns det hopp för bolaget långsiktigt.

Just nu är aktien en tveksam chansaktie endast för optimister, men kursen har sannolikt bottnat.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera