lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Framgångens pris är mycket högt

Publicerad: 28 augusti 2015, 11:51

Det mesta har de senaste åren gått fastighetsbranschens väg. De låga räntorna får det så kallade avkastningskravet att sjunka, vilket betyder att värdet på fastigheterna stiger. Man räknar helt enkelt in mer framtida vinster i nuvarande priset på husen. Bra på kort sikt, men sänker rent matematiskt den framtida uppvärderingspotentialen.


Marcus Hernhag


Hyresintäkter, förvaltningsresultat och vinst per aktie pekar därför fortsatt uppåt för Sagax. Under det senaste året har bolaget förvärvat lager- och industrifastigheter för 1,6 miljarder kr. Vd David Mindus ser en fortsatt god hyresmarknad och en mycket stark investeringsmarknad. 2015 års prognos för förvaltningen höjer bolaget från 840 miljoner till 860 miljoner kr.

De senaste fem åren har Sagax genomsnittliga avkastning på eget kapital varit fina 20 procent, vilket är högre än målet på 15 procent. Förvaltningsresultatet har samtidigt ökat med 22 procent per år. Det är i sig smått fantastiska siffror, men frågan är om inte väl mycket redan är inräknat i aktiekursen.

Fastighetsbolagens egna kapital och substans beräknas på två lite olika sätt, beroende på om vi tar hänsyn till bland annat uppskjutna skatteskulder. Det högre substansvärdet var 28 kr per aktie vid halvårsskiftet. Då den mest omsatta stamaktien, B-aktien, kostar kring 55 kr handlas den med 95 procents premium.

Generellt sett är det så att med 15 procents årlig återinvesterad avkastning tar det knappt fem år att dubbla kapitalet. Dessutom är vi i de bästa av tider för fastighetsbranschen. Med det sagt handlades fastighetsaktierna en gång i tiden länge med substansrabatt. Sagax må vara ett väldigt välskött och bra bolag, men potentialen i aktien kan inte vara stor.

Det är för bra tider för branschen för att det ska vara ett direkt säljläge. De låga räntorna kan hålla i sig länge än. Äger du stamaktier behåller du åtminstone en del av dem, men se till så ditt innehav inte är för stort. Sagax A-aktie är trots allt upp 232 procent på tre år och de närmaste åren blir inte lika bra.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera