torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Endast för chanstagare

Publicerad: 18 juni 2013, 10:07

Att ge ut nya aktier till ett värde som motsvarar nästan fyra gånger dagens börsvärde gör att kuvert- och emballagespecialisten Bong endast passar för chanstagare.

Ämnen i artikeln:

Bong

Marcus Hernhag


Bong rasade 38 procent på planerna om nyemissioner. Aktier för sammanlagt 150 miljoner kr ska betala tillbaka befintliga lån och konvertibler, en konvertibelemission ska dra in 200 miljoner och 125 miljoner kr ska tas in via en vanlig nyemission.

Aktier för totalt 275 miljoner kr ska nytryckas i de olika aktieemissionerna. Det ska jämföras med de 76 miljoner kr i börsvärde Bong har just nu. Att aktien är ned 68 procent på ett år har satt sina spår och bolaget är ett av de minsta på börsen sett till börsvärde.

Den 15 juli har Bongs styrelse utlovat att meddela villkoren för nyemissionen. Det finns en risk att vissa investerare tills dess försöker pressa ned och spekulera i fortsatt nedgång för aktien, eftersom teckningskursen lär sättas lägre än börskursen.

Å andra sidan är värderingen väldigt pressad om bolaget får ordning på marginalerna och visar vinst. Även jämfört med försäljning och eget kapital handlas aktien lågt, om än ganska välförtjänt utifrån alla förluster och de svaga finanserna.

Anledningarna till Bongs kapitalbrist är genomförda förvärv, kostsamma besparingar och strukturprogram inom kuvertverksamheten samt investeringarna inom specialförpackningarna. Kuvert är förstås ingen vidare framtidsbransch, medan förpackningar kan drivas av ökad andel e-handel.

Tids nog kan säkert Bong överleva och fokusera om mot rätt segment. För de flesta är det lämpligast att hålla sig undan tills nyemissionerna är över. Vi vet ännu inte hur stor utspädningen blir och defensiva nyemissioner brukar pressa börskurser.

Melker Schörling är storägare och han har bra meriter när det gäller företagsbyggande. Med det sagt känns de flesta av hans övriga innehav som bättre och säkrare alternativ att satsa på, men Bong är den enda riktiga turnaround-kandidaten i gänget. Möjligen något för chanstagare och inga andra.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera