måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

En billig lottsedel i olja

Publicerad: 21 februari 2013, 10:47

Foto: Istockphoto

Alliance Oils rapport ger bränsle för kursuppgång. Vi tycker att aktien är en bra lottsedel för oljeoptimister och Rysslandsvänner.

Ämnen i artikeln:

Alliance Oil

Marcus Hernhag


Försäljning, resultat, oljeproduktion och raffineringsvolym ökade alla under 2012 med 6-12 procent för det ryska oljebolaget Alliance Oil. Nettovinsten stannade på motsvarande 14 kr per aktie efter utspädning. P/E-talet räknat på det resultatet är strax under mycket låga 4.

Alliance Oil brukar handlas till låg vinstmultipel. Bolaget har en nettoskuld på 10,6 miljarder kr, vilket är i nivå med börsvärdet. Lägger vi ihop skulderna och börsvärdet får vi det så kallade företagsvärdet och det är på sätt och vis mer rättvist att räkna med eftersom det tar hänsyn till skulderna. P/E-talet blir nu cirka 8, vilket fortfarande är lågt.

Lägg till att aktien värderas till halva egna kapitalet, som sammanlagt är 19,4 miljarder kr. Börsen visar därmed fortsatt en tydlig misstro till Alliance Oils expansionsplaner och vinstkurva. Situationen är därmed rätt lika jämfört med när bolaget tog guld i Privata Affärers Placera-OS.

Aktien kommer att gå bra om bolaget hittar tillbaka till den gamla goda vinstlyftarformen. Databasen Factsets analytikergenomsnitt spår ett resultat på höga 18,90 kr per aktie år 2014. Rysk olja och gas innebär förstås mycket risk och 2012 års oväntat svaga utveckling på Kolvinskoyefältet är ett exempel på vad det kan innebära.

Dagens bokslut var i vart fall minst lika bra som förväntningarna och det ger en del bränsle för aktien att stiga på. Det krävs inte särskilt mycket från bolaget framöver för att de senaste årens nedgång på börsen ska vara över. Alliance Oil är totalt sett en bra lottsedel för oljeoptimister och Rysslandsvänner.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera