Aktierekar
Börsbolagen har gjort marknaden besviken
Publicerad: 18 februari 2010, 11:54
Trots många gånger bättre resultat än analytikernas prognoser har inte börsbolagen lyckats blidka aktiemarknaden till fortsatt uppgång i år. Den rätta optimismen för framtiden saknas – det är helt uppenbart när man lusläser boksluten.
AB
Anna Blomén
För den normale aktieägaren kan aktiemarknadens uppträdande ofta uppfattas som irrationellt – det gäller inte minst under de veckor som börsbolagen har levererat sina bokslutssiffror i år. För den som ger akt på de prognossammanställningar som olika nyhetsbyråer ägnar sig åt och tror att det ska ge en vägledning vart börsen ska gå när rapporterna kommer – den måste klia sig i huvudet i dag.
För sanningen är ju att trots att börsbolagen slagit prognoserna i en majoritet av fallen, så har börsen backat. Ännu märkligare kan det tyckas vara när man ser att de positiva avvikelserna från prognoserna är betydligt större än de negativa.
Ta till exempel Stora Enso (+130 procent mot prognos), SEB (+86), Holmen (+82), NCC (+73) och Scania (+49). Och jämför det med negativa avvikelser som till exempel för Astra Zeneca (-5), Electrolux (-7), SKF (-8) och Alfa Laval (-8).
Sedan finns förstås skräckexempel som Volvo där resultatet var 55 procent sämre än väntat, men ingen regel utan undantag. Totalt sett är dock slutsatsen klockren – rapporterna har varit bättre än väntat.
Men nu gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det är den del av rapporterna som berättar om historien, det vill säga hur det gick 2009 som har varit bra. Det finns en annan del som berättar och framtiden – och det är framför allt där som marknaden blivit besviken.
Det går nästan att ta vilket bolag som helst och leta upp framtidsförväntningarna. Det finns nästan inte någon VD som är uttalet klart optimistisk om framtiden bland de större bolagen. ”Efterfrågan är svår att förutse”, ”efterfrågan har planat ut” och ”det är svårt att bedöma styrkan i återhämtningen” är några citat från rapporterna som tjänar som bra exempel hur det ser ut över nästan hela linjen.
Med dessa relativt trista kommentarer är det alls inte konstigt utan tvärtom helt naturligt att vi får en viss rekyl på börsen. Och med tanke på den starka optimism som rådde under fjolåret är det nästan konstigt att den inte blivit större – än.
För lägg därtill dramatiken kring Greklands finanser plus att räntehöjningar nu blir alltmer aktuella, så har det verkligen funnits faktorer som kunnat påverka aktiemarknaden negativt den senaste månaden.
Därför kan vi nu stå inför ett läge där marknaden vet varken ut eller in under en period – och därmed skulle kursutvecklingen bli beroende av makrosiffror eftersom det nu är två månader innan börsbolagen börjar rapportera det första kvartalets siffror. Utan tvekan behöver nu marknaden nya bevis för att konjunkturen vänder uppåt alltmer om optimismen från i fjol gradvis ska kunna återvända.
MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER