torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Analytiker: Swedbanks penningtvättsproblem inte helt diskonterade

Publicerad: 20 november 2019, 08:53

Foto: Shutterstock

Nordeas sänkta rekommendation på aktien i Swedbank motiveras i första hand med Swedbanks "penningtvättsbekymmer". Det framgår av ett morgonbrev.

Ämnen i artikeln:

Swedbank

Nyhetsbyrån Direkt


”Trots en signifikant lägre värdering än det historiska genomsnittet argumenterar vi för att det finns flera nedsiderisker för Swedbank efter att vi utfört en studie av Danske Banks utveckling efter dess penningtvättsskandal kom till ytan tidigt år 2017”, skriver Nordea i morgonbrevet.

Tidigare på onsdagen har Nyhetsbyrån Direkt rapporterat att Nordea sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll. Riktkursen är 115 kronor.

På onsdagsmorgonen publicerade Uppdrag Granskning samtidigt sitt senaste avsnitt. Myndigheter i USA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina, enligt de senaste uppgifterna i granskningen.

”Vi väntar oss att Uppdrag Granskning i svensk media kommer att generera ytterligare press på aktien och publiceringen av Finansinspektionens utredning det första kvartalet av 2020 bör utgöra en ytterligare negativ katalysator”, skriver Nordea.

I Nordeas nya värdering, och nya riktkurs, ingår böter och liknande, ”litigation fees”, om 10 miljarder kronor samt en nedgång om 15 procent i den ”normala” intjäningen.

”Det är inte alls så hårt som varit fallet för Danske Bank de två senaste åren”, skriver Nordea som även har inkluderat risken för marginalpress på svenska bolån i kalkylen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera