torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Analyser: Sämre USA-marknad för Volvo än befarat

Publicerad: 4 mars 2020, 09:12

Foto: Thomas Johansson/TT

Orderingången på tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden, som är en viktig marknad för Volvo, var lägre i februari än vad analytikerna hade räknat med. Det framgår av en rad analyser, efter att ACT Research presenterat februarisiffran under natten mot onsdagen.

Ämnen i artikeln:

TRATON SE

Nyhetsbyrån Direkt


”Samtidigt som februari normalt sett är en svagare ordermånad, är ordernivån fortfarande klart under typiska ersättningsnivåer”, skriver Morgan Stanley.

Februari månads orderingång sjönk 16 procent till 14.100 Class 8-fordon, jämfört med i februari i fjol. Det är 18 procent lägre jämfört med i januari.

Pareto Securities kallar siffran överraskande negativt eftersom analysfirman hade räknat med en i stort sett oförändrad ordernivå jämfört med i februari i fjol.

”Vi räknar med att de kommande månadernas registreringssiffror blir volatila, nu också med tanke på covid-19-situationen och potentiella förseningar i leveranskedjan”, skriver Pareto i en kommentar.

Credit Suisse konstaterar att covid-19 inte verkar ha haft någon påverkan på orderingången under februari, men investmentbanken flaggar samtidigt för att mars månads orderingång borde vittna mer om en eventuell effekt av virusutbrottet.

RBC Capital Markets menar att februari månads orderingång reflekterar en svag fraktmarknad och pressad efterfrågan.

”Vår Class 8-prognos för 2020 och 2021 är fortsatt 230.000 respektive 240.000 fordon, jämfört med 342.000 enheter under 2019, eftersom vi fortfarande inte ser något som talar för en kraftig återhämtning under 2021”, skriver RBC Capital Markets.

Volvos B-aktie suddade ut en initial nedgång i onsdagens öppningshandel och handlades vid 9.30-tiden i stort sett oförändrat till strax under 152 kr.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera