lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Analys: Qliro – endast för entusiaster

Publicerad: 21 oktober 2015, 11:20

Foto: Pressbild CDON

Svag historisk och osäkra framtidsutsikter gör det tveksamt att köpa e-handlaren Qliro.


Marcus Hernhag


E-handeln omsätter allt mer pengar både i Sverige och globalt. Därför tjänar många bolag allt mer på denna sektor och den borde vara ett givet inslag i en bred aktieportfölj.

Qliro har trots allt varken före eller efter namnbytet från CDON gått särskilt bra som koncern och det har satt sina spår i aktien. Rapporten för tredje kvartalet visade att försäljningen totalt sett stod stilla och att rörelseresultatet blev -18 miljoner. Då har vi ändå räknat bort engångsposter på 13 miljoner kr.

Å andra sidan tyngde valutakurseffekter med 20 miljoner kr, vilket kan svänga till nästa år. Satsningen på den egna betaltjänsten Qliro är rätt, men har ännu inte alls hjälpt. Framöver väntar även en satsning på kreditmarknadstjänster som inlåning.

E-handelssajterna Lekmer, Nelly, Gymgrossisten och Tretti går däremot rätt bra, medan stora delar av CDON:s marknad om än inte är helt utdöende så i vart fall under press. Efterfrågan på CD- och DVD-skivor har länge minskat och tvingat bolaget att bredda sig till mycket annat. CDON står fortfarande för cirka en tredjedel av Qliros försäljning.

Det vore konstigt om inte Qliro blev lönsamt det ena eller andra året. De analytiker som rapporterar till databasen Factset spår att det sker nästa år då vinsten väntas bli 51 öre per aktie. P/e-talet blir i så fall 20, vilket innebär att det krävs ännu mer vinst 2017 för att motivera värderingen och risken.

Den svaga historiken och osäkerheten kring Qliros framtida intjäningsmöjligheter gör att det är tveksamt om det är läge att köpa. Inte ens amerikanska jätten Amazon brukar tjäna på sin e-handel, utan istället gå med förlust vartannat kvartal, till stor del på grund av stora investeringar.

E-handelsentusiaster som gillar turn around-kandidater kan möjligen ha en liten chanspost i Qliro-aktien, medan vi övriga avstår och letar andra alternativ.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera