måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Analys: MQ – en kursraket efter vårt köpråd

Publicerad: 7 oktober 2015, 09:16

Foto: Pressbild MQ

MQ har stigit med 17 procent på fyra dagar sedan vi skrev om stora insiderköp före bokslutet som lämnades i dag. Och det är rättvist eftersom bolaget växer starkt – inte minst när det gäller vinsten.


MA

Magnus Alfredsson


I fredags skrev vi om hur insiders som Mats Qviberg (Öresund) och dessutom Danske Bank gjort stora köp i MQ senaste tiden inför bokslutet. Bolaget har delat räkenskapsår (september-augusti) och frågan var naturligtvis om köpen helt enkelt var en klar köpsignal även till andra investerare.

Och så var det. Andra medier har även de följt upp insiderköpen och bara fram till och med igår hade aktien stigit över 10 procent från i fredags.

Bokslutet blev alltså starkt där omsättningen ökade med drygt 10 procent kr fjärde kvartalet och rörelseresultatet med hela 34 procent till 47 miljoner kr (35).

Detta avslutade ett starkt bokslutsår där omsättningen i jämförbara butiker ökade med 3 procent samtidigt som marknaden minskade med 0,4 procent. MQ tar alltså marknadsandelar samtidigt som rörelsemarginalen har rört sig ordentligt uppåt till 10,2 procent (8,7).

Efter skatt ökade vinsten till 120 miljoner kr (96), vilket motsvarar 3,42 kr per aktie. Det är något över marknadens förväntningar – och nu finns det goda chanser till att MQ kommer ta ytterligare ett stort vinstkliv under innevarande räkenskapsår eftersom bolaget uppenbarligen träffat rätt med val av sortiment och en hel del nya varumärken i sina butiker. Om vinsten till exempel stiger över 4 kr 2015/2016 ligger p/e-talet på drygt 10. Det känns attraktivt för ett bolag där vinsten växlar upp kraftigt.

Aktieägarna får förutom den starka kursutvecklingen senaste dagarna också aktieägarvärde genom en höjning av utdelningen med över 28 procent till 1,75 kr (1,36). Det ger en direktavkastning vid en kurs runt 41 kr på 4 procent, vilket innebär att MQ ligger väl till för de som jagar en bra utdelningsaktie.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera