torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktierekar

Aktietips: Två köpvärda bolag

Publicerad: 31 augusti 2016, 05:27

Foto: istockphoto

Affärsvärlden rekommenderar i onsdagens utgåva köp av Lindab och Maersk, men råder läsarna att vänta med North Chemical och Stora Enso.

Ämnen i artikeln:

AffärsvärldenLindabAktierekommendationAktierekommendationerAktietips

Nyhetsbyrån Direkt


Lindab har gått igenom en tung period, men har nu medvind. Affärsvärlden tror att aktien har mer att ge. Lindab har stigit nästan 40 procent sedan Affärsvärlden rekommenderade köp i början av året, och värderingen är inte lika uppenbart billig som då. På tidningens prognoser för 2016 och 2017 värderas aktien trots uppgången tillräckligt attraktivt för en underleverantör i en stark byggkonjunktur. Riktkursen justeras upp till 96 kronor, och rådet är köp.

Ägarfamiljen till danska AP Möller-Maersk överväger en uppdelning till två självständiga enheter: en transportkoncern och ett oljebolag. Att sälja Maersk Oil har även varit på tal. Besked om strukturförändring väntas i slutet av september. På Affärsvärldens prognoser för i år och nästa år landar koncernens rörelseresultat på 18,7 respektive 25 miljarder kronor, och aktien framstår ”hyfsat attraktivt värderad”. Rådet är köp med riktkurs 11.000 danska kronor.

North Chemical är ett av de senaste årens stora noteringsfiaskon, men efter en storstädning ser framtiden ljusare ut, enligt Affärsvärlden.

Om fusionen med konkurrenten Lahega Kemi blir lyckad kan nettoskulden amorteras ner ordentligt inom några år, och i så fall finns en attraktiv uppsida i aktien. Det är en möjlig köpkandidat med hög risk, men till nuvarande värdering anser Affärsvärlden att det inte finns utrymme för nya misstag, och rådet är att avvakta.

Stora Enso förefaller billig, men skenet bedrar, skriver Affärsvärlden, då bolaget inte kan göra om SCA:s styckningstrick.

Under de senaste tio åren har koncernens omsättning sakta fallit, och att förvandla det krympande Stora Enso till ett tillväxtföretag är både svårt och kostsamt.

2016 ser ut att bli ett ganska starkt år, även om försäljningen blir något lägre än förra året, men med bibehållen lönsamhet. Affärsvärldens slutsats är att aktien kommer att utvecklas som börsen som helhet under kommande år, och rådet blir att vänta.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera