lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

XXL rusar efter konkurrentens konkurs

Publicerad: 3 februari 2020, 09:56

Foto: Berit Roald /TT

Den norska sportkedjan Gresvig går i konkurs, enligt ett pressmeddelande på måndagen. Ärkerivalen XXL, som också har butiker i Sverige, rusade på Oslobörsen efter beskedet.


Nyhetsbyrån Direkt


Gresvigs kostnader har blivit ohanterliga och försöken att samla butikerna under ett namn, Intersport, har inte hjälpt enligt vd Lars Kristian Lindberg.

”Det har blivit som att ösa ur en båt med alltför stort hål i skrovet”, säger han.

Det är bara några månader sedan bolaget beslutade nyligen att slå samman de tre butikskedjorna G-Sport, G-Max och Intersport under den sistnämnda och därigenom renodla verksamheten under världens största sportkedja, men kostnadskostymen har varit för stor.

”Bara de senaste tre åren har vi tillfört mer än en miljard kronor. Vi kan nu inte längre försvara ytterligare tillskott utan en grundläggande förändring i koncernens samlade kostnader. Dagens kostnadsnivå är rätt och slätt inte tillpassad efter marknadsförhållanden”, säger styrelseordföranden Olav Nils Sunde.

Gresvig har 95 egenägda butiker och fler än 2.200 anställda. 2019 var omsättningen 3,2 miljarder norska kronor. 2018 var resultatet minus 597 miljoner norska kronor.

Bolaget har också 100 franchisetagare, som inte berörs av konkursen, enligt pressmeddelandet.

XXL har på sitt håll gått en svår kamp mot marknaden och börsens dom har varit iskall efter åratal av svaga resultat och en strid ström av vinstvarningar. Nyligen utsågs Pål Wibe, tidigare vd på dagligvarukedjan Europris.

Vid klockan 11-tiden på måndagen var XXL-aktien upp med 12 procent. I detta sammanhang bör dock nämnas att kursen är ned med över 50 procent sedan ett år tillbaka och nära 90 procent sedan två år tillbaka i tiden.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera