söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Wall Street nära nollan

Publicerad: 24 juni 2014, 06:03

Efter att ha rört sig i ett begränsat spann under hela måndagens session stängde USA-indexen i regionerna kring nollstrecket.


Nyhetsbyrån Direkt


Amerikansk statistik över tillverkningsindustrin och bostadsmarknaden var bättre än väntad men lyckades inte lyfta indexen som bland annat dämpades av svagare statistikutfall i Europa och fortsatta spänningar i Irak.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,1 procent till indexnivån 16.937, medan både det bredare S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite stängde oförändrade på nivåerna 1.963 respektive 4.369.

Omsättningen var 530 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

”Vi ligger på all-time highs och har en geopolitisk situation därute som fortsatt väger på marknaden. Men vi har balans i USA med bra ekonomiska data”, sade Bill Stone, investeringsstrateg vid PNC Wealth Management, till Bloomberg News syftande på spänningarna i Irak.

I statistikväg inkom måndagens höjdpunkter i USA – Markits preliminära inköpschefsindex och NAR:s bostadssiffror – båda över marknadens förväntningar.

Markits index över tillverkningsindustrin i USA visade på en oväntad uppgång under maj, från 56,4 till 57,5 att jämföra med väntade 56,0, medan försäljningen av befintliga bostäder i landet steg 4,9 procent under samma månad – mer än en väntad uppgång om 1,9 procent.

I den negativa vågskålen hittades samtidigt svagare data från andra sidan Atlanten, där PMI-siffror från euroområdet inkom under förväntan under måndagsförmiddagen svensk tid.

På bolagsnivå fortsatte den senaste tidens höga aktivitet på förvärvsfronten på måndagen med beskedet att mjukvarubolaget Oracle köper Micros Systems, ett bolag som tillhandahåller it-lösningar åt bland annat hotell- och restaurangbranschen, för 4,6 miljarder dollar.

På samma tema kom besked om att energibolaget Integrys Energy köps av sektorskollegan Wisconsin Energy för 9,1 miljarder dollar.

Både Micros Systems och Integrys Energy handlades upp under dagen och stängde på +3,4 respektive +12,1 procent.

Vidare meddelade General Electric att det säkrat köpet av franska Alstoms energitillgångar för 17 miljarder dollar, sedan Alstoms delägare Bouygues på söndagen meddelat att det säljer upp till 20 procent av sitt innehav till den franska staten – ett av den franska statens villkor för att köpet skulle gå igenom. General Electric backade 1,1 procent.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåriga statsobligationen upp 2 punkter till 2,62 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera