tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Wall Street-banker manar till försiktighet: Inte ”tillräckligt billigt” på börsen

Publicerad: 20 oktober 2022, 11:00

Foto: Shutterstock

Analytiker på Wall Street manar till försiktighet på börsen. Det finns utrymme för nya stora nedgångar innan marknaden vänder upp.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Trots att det breda indexet för USA:s aktiemarknad, S&P 500, fallit med 22 procent under året finns det få tecken på ett stundande trendbrott. Bara två av totalt tio mätpunkter som Bank of America använder för att fånga upp tecken på en kommande tjurrmarknad – eller ”bull market” – skickar positiva signaler.

Det innebär att det troligtvis återstår en period med fortsatt hög volatilitet innan ett ihållande kursrally på marknaden kan ta fart, rapporterar finanskanalen CNBC.

Även om årets börssmäll varit kraftig ser aktier fortfarande inte ”tillräckligt billiga” ut, skriver Bank of America vidare i analysen. Storbankens analytiker pekar på det traditionella värderingsmåttet ”Rule of 20” där aktier anses vara köpvärda om marknadens p/e-tal plus inflationstakten ger en summa under 20.

För tillfället uppgår summan till runt 25,6 baserat på inflationssiffran i USA på 8,2 procent och aktiemarknadens p/e-tal på 17,39. Enligt Bank of America har ”Rule of 20”-måttet en ”fläckfri historik” när det kommer till att förutspå en tjurmarknad på börsen.

Även andra Wall Street-banker är pessimistiska. Bland annat varnade UBS sina kunder att utsikerna för S&P 500 ”försämrats” i en marknadsutblick som skickades ut den 19 oktober.

Goldman Sachs tror i sin tur att S&P 500 kan bottna vid indexnivån 3 150 i slutet av året, vilket motsvarar en nedgång på nära 15 procent från nuvarande nivåer. Detta om den amerikanska ekonomin ”hårdlandar”, det vill säga går in i en lågkonjunktur efter centralbanken Federal Reserves kraftiga räntehöjningar, skriver CNBC.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera