torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Volvo missar rejält

Publicerad: 6 februari 2014, 06:26

Foto: Claudio Bresciani /TT

Volvos resultat var inte ens hälften av vad analytikerna förväntat sig och lastbilskoncernen ska nu göra sig av med tusentals anställda.  Men det finns också ljusglimtar i rapporten och aktien stiger.

Ämnen i artikeln:

VolvoDelårsrapport

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Oväntat lågt resultat och rörelsemarginal men bra försäljning, orderingång. Så kan man sammanfatta lastbilskoncernens rapport.

Volvos rapporterade rörelseresultat blev 996 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2013.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 2.062 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen blev 1,3 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 2,7 procent.

Försäljningen uppgick till 76,6 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 76,4 miljarder kronor.

Utdelningen föreslås bli 3:00 kronor per aktie (3:00), att jämföra med förväntade 2:74 kronor.

Orderingången överraskade

Volvos nettoorderingång på lastbilar, exklusive samriskbolag, uppgick under det fjärde kvartalet till 52.683 enheter (47.124).

Enligt SME Direkts prognossammanställning hade analytikerna räknat med en orderingång på 45.805 lastbilar under kvartalet.

Nettoorderingången i Europa sjönk med 23 procent till 14.322 lastbilar jämfört med 18.563 motsvarande kvartal året innan.

I Nordamerika var nettoorderingången 16.690 lastbilar (10.024), vilket var en uppgång med 67 procent.

I Sydamerika uppgick orderingången till 7.612 lastbilar (7.469), upp 2 procent.

I Asien blev nettoorderingången 9.494 lastbilar, upp 49 procent mot jämförelsekvartalets 6.378 stycken.

Volvo levererade totalt 61.613 lastbilar under det fjärde kvartalet. Här låg analytikernas förväntningar på 60.648 fordon.

Förnyelse tar tid

Volvo räknar med att bolagets produktförnyelse, som medfört extra kostnader och press på lönsamheten, kommer att pågå ytterligare ett par kvartal.

”Vi har ytterligare ett par kvartal innan vi är igenom industrialiseringen av de nya lastbilsgenerationerna och utfasningen av de gamla generationerna”, säger Volvos vd Olof Persson i en kommentar i rapporten.

Mottagandet av den nya generationen Volvolastbilar har överträffat bolagets förväntningar och bidragit till att Volvovarumärket ökade sin marknadsandel i Europa till en historiskt hög nivå, uppger han.

”Den nya generationen från Renault Trucks och UD Quester har också mottagits väl av kunderna, även om det ännu inte syns i vår försäljning eftersom de introducerades senare”, skriver Olof Persson.

Fler får lämna bolaget

Volvo ska genom en strukturell neddragning säga upp 4.400 tjänstemän, inklusive tidigare meddelad personalminskning om 2.000 konsulter.

Den övervägande delen kommer att genomföras under 2014.

Enligt Olof Persson komme 2014att karaktäriseras av effektiviseringar, inklusive neddragningar av aktiviteter och kostnader samt personalminskningar.

”Detta kommer spela en viktig roll i arbetet med nå koncernens strategiska och finansiella mål”, skriver han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera