måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Vinstvarning sänker Billerudkorsnäs

Publicerad: 5 juli 2013, 15:54

Skogskoncernen Billerudkorsnäs meddelar att resultatet för det andra kvartalet har påverkats negativt av produktionsproblem under juni i samband med uppstarten av KM5 i Frövi samt av högre engångskostnader för integration och omstruktureringar.


Nyhetsbyrån Direkt


Det framgår av ett pressmeddelande. Rörelseresultatet för andra kvartalet 2013 kommer att uppgå till cirka 255 miljoner kronor. Justerat för engångskostnader som beräknas uppgår till cirka 63 miljoner kronor, väntas därmed det justerade rörelseresultatet uppgå till cirka 318 miljoner kronor.

I SME Direkts senaste uppdatering av marknadens prognoser från i slutet av april, uppgick konsensus till ett rörelseresultat om 368 miljoner kronor, inklusive engångsposter på -36 miljoner kronor.

”Vi har gjort en omfattande ombyggnad av KM5 i Frövi med två veckors stopptid där vi skapat en plattform för utökad kapacitet om 30.000 ton per år till 450.000 ton per år och förbättrad produktkvalitet. Vid uppstarten i juni drabbades vi av ett flertal oförutsägbara störningar och komplikationer. Det är dock inte ovanligt att detta händer i samband med ett så stort ingrepp”, kommenterar vd Per Lindberg i pressmeddelandet.

Produktionen har nu stabiliserats och går för närvarande enligt förväntan även om vissa mindre planerade justeringar och intrimningar återstår, tillägger vd:n.

”Även om vårt kvartalsresultat speciellt under senare delen av juni har belastats med ett antal händelser och kostnader av engångskaraktär så är det underliggande operationella resultatet i koncernen fortsatt stabilt”, säger han vidare.

Vad gäller engångskostnaderna under andra kvartalet har det periodiska underhållsstoppet i Frövi med efterföljande komplikationer haft en negativ påverkan med totalt cirka 115 miljoner kronor på rörelseresultatet för andra kvartalet jämfört med det första kvartalet.

Bolaget har också haft högre engångskostnader för integration och kostnadsreduktion om 36 miljoner kronor jämfört med första kvartalet. Dels beroende på periodisering av integrationskostnader om 24 miljoner, dels orsakat av omstruktureringskostnader i Karlsborg om 12 miljoner avseende kostnadsreducerande åtgärder i form av skiftomläggning.

”Bedömningen sedan tidigare om totalt cirka 200 miljoner kronor i integrationskostnader för 2013 och första halvåret 2014 påverkas inte. Kostnaderna för Karlsborg avser inte integration och tillkommer således”, skriver Billerudkorsnäs.

Billerudkorsnäs publicerar sin delårsrapport för andra kvartalet den 18 juli 2013.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera