söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Vinsttapp för Resurs

Publicerad: 27 oktober 2020, 06:45

Foto: Johan Nilsson /TT

Nischbanken Resurs redovisar ett resultat som var lägre än samma kvartal i fjol men i linje med förväntningarna. Intäkterna kom däremot in något under förväntan.

Ämnen i artikeln:

Resurs Bank

Nyhetsbyrån Direkt


Resurs redovisar ett rörelseresultat om 380 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020. Det är 8 procent lägre än samma kvartal i fjol. Ett genomsnitt av fyra analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 375 miljoner kronor.

De totala intäkterna uppgick till 908 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 934 miljoner kronor.

Utlåningen till allmänheten minskade med 2 procent jämfört med ett år tidigare (analytikersnitt +0,9 procent). Vid utgången av kvartalet uppgick låneboken till 31,2 miljarder kronor, jämfört med väntade 31,3 miljarder.

Kärnprimärkapitalrelationen var 14,6 procent vid utgången av kvartalet, mot analytikersnittet på 14,5 procent. Ett av bolagets finansiella mål är att hålla relationen över 12,5 procent.

Kreditförlusterna uppgick till 195 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 204 miljoner kronor.

Ingen utdelning

Resurs bedömer att utdelning till aktieägarna sannolikt inte kommer att utbetalas under år 2020, men styrelsens avsikt är att utbetala den tidigare föreslagna utdelningen på totalt 420 miljoner kronor för verksamhetsåret 2019 när regulatoriska myndigheter har ändrat sina ställningstaganden och när konsekvenserna av pandemin kan överblickas.

Det uppger Resurs i delårsrapporten för det tredje kvartalet 2020.

”Bolaget följer regulatoriska myndigheters rekommendation och ställningstaganden om avrådan från att banker samt holdingbolag lämnar aktieutdelning”, skriver Resurs i rapporten.

Styrelsen konstaterar samtidigt att Resurs inte har tagit del av statliga stöd och bekräftar att bolagets utdelningspolicy är oförändrad.

Resurs utdelningspolicy är normalt att distribuera minst 50 procent av den årliga nettovinsten på medellång sikt.

”Så länge konsekvenserna av den pågående pandemin inte kan överblickas är det styrelsens avsikt att dela ut 50 procent av koncernens nettoresultat från och med 2020 års intjäning”, skriver Resurs.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera