torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Vinstlyft för MQ

Publicerad: 7 oktober 2015, 06:01

Foto: Bertil Ericson/TT

Klädbolaget MQ ökade försäljningen klart mer än marknaden i övrigt under fjärde kvartalet. Det märks på resultatet på sista raden.


Nyhetsbyrån Direkt


Klädbolaget MQ redovisar ett resultat efter skatt på 36 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal (26). Resultatet per aktie uppgick till 1:02 kronor (0:74).

Nettoomsättningen uppgick till 421 miljoner kronor (381). I jämförbara butiker var försäljningsförändringen 11,2 procent och i denna siffra ingår numera intäkterna från bolagets e-handel.

Bruttomarginalen uppgick till 53,3 procent (54,9).

Rörelseresultatet blev 47 miljoner kronor (35) vilket gav en rörelsemarginal på 11,2 procent (9,1).

En utdelning om 1:75 kronor per aktie föreslås för helåret 2015 (1:36).

Vinsten steg trots ökade personalkostnader

MQ:s resultat under perioden juni till augusti steg jämfört med motsvarande kvartal i fjol trots att kostnadsnivån ökade med 7 miljoner kronor.

Bakom den högre nivån ligger ökade personalkostnader, på grund av löneökningar och stigande arbetsgivaravgift för anställda under 26 år.

Ökningen kommer även från engångskostnader avseende nedbemanning av inköpskontoret i Bangladesh.

Det skriver MQ i sin rapport för det fjärde kvartalet där rörelsevinsten uppgick till 47 miljoner kronor (35).

MQ:s omsättningsökning, där försäljningen i jämförbara butiker och e-handel ökade med 11,2 procent i kvartalet, jämförs i rapporten med marknadens ökning med 3,5 procent.

Enligt klädbolaget förklaras den starka försäljningen av en kombination av ett starkt sortiment och en bra kampanjhantering. Damsortimentet visade en försäljningsökning på 15,0 procent medan ökningen för herrdelen var 6,2 procent.

MQ:s varulagervärde vid utgången av augusti var 286 miljoner kronor (250). Ökningen är ett resultat av ett planerat högre varulager i säsongsstart. Totalt sett bedöms sammansättningen av lagret vara på en mycket tillfredställande nivå, heter det i rapporten.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera