måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Veidekke delar upp bolaget

Publicerad: 14 november 2019, 06:42

Foto: Gorm Kallestad /NTB-TT

Styrelsen i Veidekke beslutade på onsdagen att dela bolaget i två separata enheter och etablera fastighetsutvecklingsverksamhet under nytt ägarskap. Det framgår av ett pressmeddelande som släpptes på onsdagskvällen.


Nyhetsbyrån Direkt


Styrelsen har gett ledningen uppdraget att planera för hur en uppdelning av bolaget kan genomföras på bästa sätt, för att skapa värden. Alternativen som nämns är en separat börsnotering av fastighetsutvecklingsverksamheten, en utdelning av densamma till Veidekkes aktieägare samt avyttring av hela eller delar av fastighetsutvecklingsverksamheten.

Veidekkes fastighetsutvecklingsverksamhet har ett bestånd på över 18.000 enheter i Norge och Sverige. Per 30 september uppgick bokfört värde av tillgångarna till 8,2 miljarder norska kronor och totalt investerat kapital uppgick till 6,6 miljarder norska kronor.

”Tiden har kommit att ge fastighetsutvecklingsverksamheten en mer oberoende roll. Att skapa två separata enheter möjliggör en mer optimal finanseringsstruktur och omfattning, vilket skulle underlätta ökat värdeskapande och tillväxt för båda enheter”, kommenterar Jorgen Wiese Porsmyr, ansvarig för Veidekkes projektutveckling i Skandinavien.

Styrelsen väntas fatta ett slutgiltigt beslut på transaktionsmodell under första halvåret 2020.

Veidekkes aktie är noterad på Oslobörsen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera