måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Valresultat får grekiska börsen att rusa

Publicerad: 22 maj 2023, 11:03

Foto: Getty

Grekiska räntor sjunker betydligt i långa änden på måndagen och börsen är upp 7 procent, efter att valresultatet tolkats som stärkta utsikter för höjt kreditbetyg.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Räntan på den tioåriga statsobligationen sjunker 16 punkter till 3,85 procent, och spreaden mot Tyskland har minskat till under 150 punkter för första gången sedan januari 2022. Spreaden mot Italien ligger nu på -35 punkter.

Sedan toppen i slutet på förra året har den grekiska tioåringen sjunkit mer än 100 punkter.

Greklands styrande center-högerparti Ny Demokrati, med premiärminister Kyriakos Mitsotakis i spetsen, slog sina vänsterorienterade utmanare Syriza med besked i söndagens parlamentsval. Ny Demokrati, som styrt Grekland sedan 2019, fick cirka 41 procent medan Syriza fick cirka 20 procent.

Även om Mitsotakis inte fick majoritet nu väntas han få det i nästa valomgång, som kommer att hållas om cirka en månad.

Valet har setts som det sista hindret för Grekland att återfå den investment grade-status hos kreditvärderingsinstituten som landet förlorade för 13 år sedan.

”Utfallet i valet gör att Grekland fortsatt ligger på banan att säkra investment grade, troligen innan slutet på året. Även om en sådan uppgradering till stora delar redan prisats in av investerare, så kommer det att bli ett viktigt moment då ett stigma som funnits sedan 2010 kommer att försvinna”, sade Wolfango Piccoli å Teneo Intelligence till Bloomberg.

I en intervju med Privata Affärer nyligen pekade Elena Lovén, som förvaltar Swedbanks Roburs fond Emerging Europe, ut Grekland som en intressant marknad framåt.

– Jag tycker att Grekland ser intressant ut. Landet är en stor vinnare på investeringar i klimatomställningen och digital transformation och kommer att få enorma summor genom EU-finansiering de närmaste åren. Det skapar en strukturell tillväxt i landets ekonomi, som redan är en av de snabbast växande i Europa, sade hon.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera