torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Uppmaningen: Vänta med att köpa europeiska banker

Publicerad: 27 oktober 2022, 13:00

Foto: iStock

Europas storbanker har levererat stabila kvartalsresultat under höstens rapportsäsong. Men trots det borde investerare vänta med att köpa aktier i bankerna anser investeringsrådgivaren Porta Advisors ordförande Beat Wittmann.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Under den gångna veckan överträffade både schweiziska UBS och brittiska Barcalys kvartalssiffror analytikernas förväntningar. Även de svenska storbankernas tredje kvartal slog förhandsprognoserna, vilket Privata Affärer rapporterat om.

Men trots det är det inte läge att köpa aktier i den europeiska banksektorn, enligt Beat Wittmann som är ordförande för investeringsrådgivaren Porta Advisors.

Europas storbanker går mot tuffare tider, regionen står inför en lågkonjunktur under de kommande tre till sex månaderna. Därför borde investerare vänta med att köpa europeiska bankaktier, säger Beat Whittmann till finanskanalen CNBC.

Han pekar bland annat på en kraftigt minskad aktivitet på marknaden för företagstransaktioner, eller ”M&A”, och börsintroduktioner jämfört med förra året, något som främst påverkar investmentbankerna.

Beat Whittmann tillägger att bankernas förmögna privatkunder sänker risken i sina portföljer, vilket i förlängningen innebär lägre intäkter från olika typer av avgifter.

Porta Advisors ordförande är samtidigt inte ensam om att uppmana investerare att vara försiktiga med europeiska banker. Även om det framstår som att bankerna är förberedda på konjunkturnedgången kan det dröja ända till nästa vår innan det står klart om deras åtgärder varit tillräckliga, säger Luke Hickmore som är investeringschef på Abrdn till CNBC.

Han syftar bland annat på de reserveringar som många banker gjort för att kunna parera framtida kreditförluster.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera