torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Uppåt på börsen

Publicerad: 3 september 2014, 08:59

Stockholmsbörsen avslutade onsdagens handel i positivt territorium. Olika besked om eldupphör i Ukraina lyfte index. Aktier med koppling till Östeuropa gick starkt. Zalandos börsplaner lyckades inte lyfta Kinnevik.


Nyhetsbyrån Direkt


Vid stängning var OMXS30-index upp 0,8 procent till noteringen 1.398. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 12 miljarder kronor.

Delar av onsdagens börsuppgång kan förklaras av att Ukraina på förmiddagen gick ut med att Rysslands och Ukrainas presidenter enats om ett ”permanent eldupphör”. Detta förnekades dock senare från rysk sida, och de initiala rörelserna tappade visst momentum.

”Vi såg riktigt stora rörelser i framför allt bolag med exponering mot Östeuropa. I Sverige var det Oriflame och MTG som gick starkt, och i Finland Nokian Tyres som har ungefär 50 procent av sina affärer i Ryssland och Ukraina. Om situationen i Ukraina lugnar ned sig, kan detta vara början på en mer stabil uppgång. Dock tror jag inte att det här är det sista vi ser från regionen. Inför torsdagens räntebesked tror jag att ECB först vill se effekterna av tidigare stimulanser, innan de drar igång med nya”, sade Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktier med exponering mot Östeuropa gick starkt. Oriflame ökade 7 procent, och i Danmark steg Carlsberg 2,4 procent.

Flera bolag inom OMXS30-index avancerade.

MTG toppade index, och aktien stängde 3,8 procent högre till kursen 272:10 kronor. Nordea har återupptagit bevakningen av mediabolaget med köp och en riktkurs på 320 kronor.

ABB låg strax efter och steg 2 procent. Merrill Lynch höjer aktien till köp.

Kinneviks aktie intog jumboplatsen inom OMXS30-index. Den delägda e-handelsjätten Zalando meddelade på onsdagen att bolaget ska till börsen senare i år, ett besked som marknaden väntat på. Aktien tappade 1 procent.

”Kinnevik uppvisade en klassisk ‘buy the rumour, sell the news”, kommenterade Lars Söderfjell.

Bland de större bolagen avancerade JM med 5,5 procent, till kursen 242:50 kronor. Carnegie har lagt till byggbolaget på sin så kallade mover-lista. Rekommendationen köp upprepas och riktkursen sätts till 290 kronor.

Biometriaktierna Precise Biometrics och Fingerprint Cards hade en bra dag, den förstnämnda klättrade med 55 procent och den senare 4,4 procent. Den kineiska e-hanelsjätten Alibaba kommer snart att lansera en tjänst, som tillåter e-handelskunder att göra betalningar på sina smartphones, via en fingeravtrycksläsare.

Bland de mindre bolagen fortsatte Etrion upp 5 procent, till kursen 3:78 kronor. Jacob Securities har höjt rekommendationen för solkraftsbolaget till köp, från tidigare behåll. Så sent som på tisdagen drog Pareto upp sin riktkurs till 4:90 kronor.

Medivir klättrade 4,1 procent. Infektionsbolagets ir-chef sade i en kommentar till Nyhetsbyrån direkt, att ingen ny information framkommit under onsdagens presentation vid Carnegies småbolagsdag.

Aspiro, som är verksamma inom mobiltjänster, rusade 12,30 procent. Bolaget meddelade att det, under hösten, ska lansera sin premiumtjänst i USA och Storbritannien.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera