söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

UBS: Cash inte rätta valet just nu

Publicerad: 8 maj 2020, 02:00

Foto: Shutterstock

Cash har blivit populärt bland amerikaner i coronakrisen, meddelar UBS Global Wealth Management, men tillägger att det inte är en strategi att följa.


CF

Christer Fälldin


Att rusa till utgången kanske känns som ett säkert val för dem som är obekväma med det pågående börsrallyt, eller för dem som fruktar att på något sätt drabbas av covid-19, skrev investeringschefen på UBS, Mark Haefele, i en uppdatering på tisdagen, enligt Bloomberg.

Men när avkastningen på besparingar och fonder är så låg som den är, borde placerare överväga att söka investeringar med högre risk, anser han.

Under en åttaveckorsperiod har rädslan för coronaviruset blivit allt starkare och kassan hos investerarna i USA har samtidigt växt med 1 biljon dollar, det vill säga ett tusen miljarder dollar. Sammanlagt är cash-ansamlingen hos investerarna just nu cirka 4,7 biljoner dollar, enligt de uppskattningar som UBS har gjort.

När investerarna under mars flydde från börsen rasade storbolagsindexet S&P 500 med 34 procent från den redan låga nivån i februari. Efter att marknaderna studsat upp igen tack vara de historiskt stora stimulanserna ser det något bättre ut. Men UBS ser att pandemi-skräcken kommer att fortsätta att påverka marknaderna i månader, eller till och med i flera år.

UBS Wealth rekommenderar därför investerarna att satsa på till exempel high-yield och statsobligatoner från tillväxtmarknadsländer, särskilt om de är utgivna i dollar, i stället för att samla pengar i kassan. Gröna obligationer är ett annat tips.

Det gäller att överge sidolinjen och ge sig ut på planen, men att vara selektiv i valet av aktier, särskilt när det gäller cykliska, stabila och defensiva aktier, menar UBS.

Ett sista råd är att investera i olika sektorer som frodas under coronapandemin, till exempel e-handeln, fintech, samt robot och automatisering.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera