tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Två köpvärda aktier – och en du ska dumpa

Publicerad: 4 november 2015, 06:08

Foto: Istockphoto

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer att köpa Enea och Trelleborg medan finska Orion stämplas med sälj.


Nyhetsbyrån Direkt


Trelleborg fortsätter att göra framsteg med förvärv och lönsamhetsförbättringar skriver Affärsvärlden, och sätter köp på aktien.

Bolaget tillhör tidningen favoriter i verkstadssektorn och sett till övriga nordiska industribolag handlas aktien med en rabatt på drygt 20 procent sett till p/e-tal för nästa år. Det är en alltför stor rabatt som borde minska menar tidningen. Triggers i aktien utgör en möjlig notering av Vibracoustic kanske redan i början av nästa år samt att den organiska tillväxten vänder upp. Riktkursen sätts till 170 kronor.

Det andra köprådet delas ut till Enea som fortsätter att leverera stabila vinstökningar. Investerarnas skepsis kring bolagets tillväxtförutsättningar har skapat ett bra köpläge resonerar Affärsvärlden.

Aktien värderas relativt försiktigt jämfört med konkurrenterna. På tidningens prognoser motsvarar det ev/ebit 10 och 9 för 2015 respektive 2016 vilket är lågt. De få programvarubolag som finns kvar på Stockholmsbörsen värderas till betydligt högre multiplar enligt Affärsvärlden. Det gäller exempelvis IAR Systems och IFS som båda växer i ungefär samma valutajusterade takt som Enea. Köp med riktkurs 100 kronor avslutar Affärsvärlden.

Det enda säljrådet drabbar det finska läkemedelsbolaget Orion, som tidningen ser som en udda fågel i branschen och som nu pressas från flera håll. Aktien framstår som fullvärderad efter årets kursuppgång.

Risken för bakslag i branschen är alltid stor. Och med ett p/e-tal kring 20 krävs inte mycket för att Orionaktien ska snubbla till spår Affärsvärlden. Sälj och köp tillbaka på niåver under 27,60 euro. Tidningens favorit i branschen är svenska Meda.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera