söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Turbulent år väntar börsen

Publicerad: 5 januari 2011, 08:18

Grundtipset är att börsen kommer sluta på plus 2011. Men vägen dit kan bli gropig – den fortsatta finanskrisen kommer ge obehagliga överraskningar även i år.

Ämnen i artikeln:

BörskommentarMagnus Alfredsson

AB

Anna Blomén


För en månad sedan skrev jag en kommentar med rubriken ”Stark miljö för aktier” och december bjöd sedan på ytterligare ett par procentenheters uppgång. Dessutom började 2011 med en stort lyft första dagen och det är svårt att hitta någon seriös bedömare som tror på en negativ indexutveckling under året.

Det brukar ju heta att när alla är överens om att kurserna ska gå upp är det dags att dra öronen åt sig. Men ingen kan gå förbi ett antal faktorer som talar för att aktier bör bli en god placering även i år.

• Konjunkturen är fortsatt stark – inköpschefsindex visar en fortsatt tillväxt även om takten dämpats under senhösten. I USA förbättras återhämtningen gradvis, men det är fortsatt trögt i EMU-området. För tillväxtländerna i Asien och Sydamerika ser det fortsatt ljust ut, vilket ger den exportintensiva svenska industrin god draghjälp.
• Räntorna är i och för sig på väg upp – och kanske blir det något snabbare räntehöjningar än vad vi trodde i höstas. Men ränteläget är trots det lågt historiskt sett under 2011, vilket ger aktier ett försprång framför räntebärande placeringar.
• Det relativt låga ränteläget är också en fördel för hemmakonjunkturen där både hushåll och företag vågar investera för framtiden.
• Boksluten som väntas inom några veckor kommer visa på mycket starka vinstsiffror, fina kassaflöden hos många bolag och starka balansräkningar. För aktieägare som söker hög direktavkastning finns det ett stort antal bolag som ger tillbaka långt mer än bankräntan.
• Den starka finansiella situationen för många bolag innebär också att 2011 kommer bli ett år när förvärven kommer öka. Det blir uppköp på börsen, vilket gynnar kursutvecklingen – inte minst för att pengarna oftast kommer tillbaka till aktiemarknaden.

Men vi ska inte på något sätt negligera de hot som finns mot börsutvecklingen. Finanskrisen är på intet sätt avklarad – skuldkriserna kommer blossa upp igen. Portugal ligger närmast en akut situation och Spanien har också ett problematiskt läge.

Dessutom finns ett ännu större och mörkare moln över oss – USA:s skulder som ökar snabbt och där en politiskt svår sits för president Obama kan försvåra en lösning. Det vore ett riktigt skräckscenario – och då kan den nuvarande börsfesten få ett abrupt slut.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera