måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Tungt fall på Wall Street

Publicerad: 26 september 2014, 03:44

De amerikanska börserna föll ordentligt på torsdagen och stängde på dagslägsta. Uppgifter om att Ryssland planerar en vedergällning efter EU och USA:s sanktioner mot landet förnyade oron kring situationen i Ukraina, samtidigt som teknikjätten Apple agerade sänke inom tekniksektorn efter rapporterade problem med företagets operativsystem.


Nyhetsbyrån Direkt


Dow Jones Industrial Average stängde 1,5 procent lägre på indexnivån 16.949, medan det breda S&P 500 försvagades 1,6 procent till 1.966. Tekniktunga Nasdaq Composite var ned 1,9 procent till 4.467.

Omsättningen uppgick till cirka 670 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

”Vi kan få en nedgång på 5 procent om vi ser flera faktorer som samtidigt påverkar investerarnas psykologi, eller om geopolitiska händelser tenderar att spåra ur”, sade Marshall Front, chefinvesterare på Front Barnett Associates, till Bloomberg News.

Uppgifter om att Ryssland håller på att ta fram en lag som skulle tillåta att regeringen beslagtar utländska tillgångar i landet, som ett svar på sanktioner från EU och USA, ledde till förnyad oro på marknaden.

Amerikansk statistik bjöd samtidigt på en rad besvikelser, då orderingången på varaktiga varor, preliminärt tjänste-PMI och Bloombergs konsumentförtroendeindex alla minskade eller kom in under förväntan. Antalet nyanmälda arbetslösa ökade dock något mindre än väntat.

Fredagens makroagenda innehåller inte alls lika många punkter som torsdagens, men investerare kommer ändå att rikta stort fokus mot definitiv BNP för det andra kvartalet. BNP väntas ha stigit med 4,6 procent, mer än det senaste estimatet på 4,2 procent, enligt Bloomberg News.

Federal Reserve hamnade åter i fokus efter att Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, sagt att tidpunkten för när en åtstramning ska inledas inte är förbestämd, men att det är ”ganska säkert” att de ekonomiska förutsättningarna under det andra halvåret 2015 kommer att motivera en normalisering av räntor. I samband med att centralbanken nu avslutar sina tillgångsköp, QE, frågar sig investerare när en åtstramning i form av räntehöjningar ska inledas.

Apple ledde tekniksektorn lägre med en nedgång på 3,8 procent, sedan en uppdatering till bolagets senaste mjukvara dragits tillbaka efter rapporter om att den orsakat stora problem för användare.

Efter USA-börsernas stängning släppte Nike sin rapport frö det brutna räkenskapsårets första kvartal. Rapporten fick ett varmt välkomnande av investerare, som handlade upp aktien över 4 procent i efterhandeln.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper ned 6 punkter till 2,51 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera