torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Tufft för Oslobörsen under inledningen av 2023

Publicerad: 17 januari 2023, 11:00

Foto: Shutterstock

Oslobörsen tillhörde en av de börser som klarade sig bäst under det annars så usla börsåret 2022. Men trots att börshumöret generellt blivit klart bättre efter årsskiftet så är stämningen på Oslobörsen desto dystrare.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Den energitunga Oslobörsen avslutade fjolåret blott 0,7 procent lägre. Detta samtidigt som många av världens börsindex föll tvåsiffrigt under 2022.

Men 2023 har inletts desto sämre. Hittills i år är OSEBX-indexet ned 1 procent. Samtidigt har Stockholmsbörsen stigit 9 procent. Det största sänket i Oslo har varit energisektorn som fallit 7 procent sedan årsskiftet.

Norska banken DNB:s norska modellportfölj uppdateras varje vecka. Hittills i år har utvecklingen gått sidledes och i går var portföljen ned 0,1 procent sedan årsskiftet. Denna vecka kastar DNB ut Nordic Semiconductor och Norske Skog medan Yara plockas in.

”Yara har varit en av våra favoriter under lång tid, men en starkare trend jämfört med Norske Skog gjorde att vi väntade fram tills nu med att byta. Vi blev också lite överraskade över hur mycket Nordic Semiconductor föll i fredags efter nedgraderingen från UBS. Vi har inte ändrat vår fundamentala syn på aktien men vi är bekymrade eftersom fallet avslöjar en viss nervositetbland aktieägarna inför den kommande kvartalsrapporten som kan leda till fler vinsthemtagningar efter ett starkt kvartal”, skriver DNB.

När det gäller Yara konstaterar DNB att konstgödsel är en av de minst cykliska råvarorna eftersom efterfrågan från lantbrukssektorn är relativt stabil. Dessutom gör de höga matpriserna att betalningsviljan i sektorn är hög.

”Yaras kapacitet att importera ammoniak från USA ger mycket hög intjänoing eftersom femtio procent av Europas konstgödselproduktion står still på grund av höga gaspriser. Yara handlas dessutom till moderata multipler och med en god direktavkastning”, skriver DNB.

DNB:s modellportfölj består i dagsläget av Aker BP, Equinor, Europris, Lerøy Seafood, Mowi, Stolt-Nielsen, Storebrand, Subsea 7 och Yara.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera