fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Tillväxtfavoriter lockade i december

Publicerad: 30 december 2021, 06:20

Foto: Shutterstock

Evolution, Sinch, Embracer och Tesla. Alla är de tillväxtfavoriter som Nordnets kunder köpte i hög utsträckning under december. Men det är en ny investmentbolagsfavorit som klättrar mest i popularitet.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– I sista stund bjöd december slutligen på ett tomterally. Överlag är börsförväntningarna lite lägre inför nästa år, på grund av ökad smittspridning, mindre stimulanser från Fed och mer återhållna tillväxtförväntningar i kanske framför allt Kina och USA. Och, inte minst, kvardröjande inflation och komponentbrist, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Redan i november åkte spararfavoriterna Evolution, Embracer och Sinch på rejäla smällar efter negativa bolagsnyheter. Det fick spararna att storköpa i rasen – en köptrend som fortsatte under december.

– Sedan början av november har antalet ägare av Evolution ökat med 15 procent, och Sinch med över 40 procent, säger Frida Bratt.

Mest nettoköpt är dock Investor som toppat köplistan månad efter månad under året. Men det är ett annat investmentbolag som klättrat i listan.

– VNV Global har verkligen slagit sig in som en ny investmentbolagsfavorit bland spararna. Det var framför allt i samband med den mediala uppmärksamheten kring de höga premierna i höstas som allt fler fick upp ögonen för VNV Global, som fokuserar på tillväxtbolag och fortfarande handlas till rabatt, säger Frida Bratt.

Även Tesla letar sig i december in på listan över de mest nettoköpta aktierna.

– Tesla-aktien har haft en riktigt tung månad efter en stark uppgång i år, och en viktig förklaring är Elon Musks aktieförsäljningar. Men många sparare tror stenhårt på både bolaget och aktien, och ser därför ett köpläge, säger Frida Bratt.

På säljlistan hittas bolag som Boliden, SSAB och Lundin Energy.

– Råvarurelaterat har gått starkt de senaste månaderna men i och med den osäkerhet som den ökade smittspridningen medför väljer många att sälja av, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i december:

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera