söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Telias resultat i linje med förväntningarna

Publicerad: 21 oktober 2022, 05:14

Foto: Magnus Gustavsson /PA

Telias resultat för det tredje kvartalet kom in i linje med analytikernas förväntningar. Men teleoperatören skruvar nu ner resultatprognoserna för helåret 2022 och 2023.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Telias ebitda-resultat före engångsposter blev 8.070 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022, enligt delårsrapporten. Den justerade ebitda-marginalen uppgick till 35,9 procent.

Genomsnittet av sex analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, låg på ett underliggande ebitda-resultat på 8.059 miljoner kronor med en marginal på 36,3 procent.

Nettoomsättningen blev 22.456 miljoner kronor. Här låg snittestimatet på 22.195 miljoner kronor.

Den organiska tillväxten uppgick till 2,7 procent under kvartalet.

Skruvar ner resultatförväntningarna

Telia sänker sina utsikter för resultattillväxten under 2022 och 2023 till följd av de ökade energikostnaderna.

Det skriver Telias vd Allison Kirkby i delårsrapporten.

”Energikostnadsökningen är för helåret 2022 uppskattad till omkring 900 miljoner kronor, vilket är 600 miljoner kronor högre än vad vi förväntade oss för bara 3 månader sedan”, skriver hon i rapporten.

För 2022 väntas nu det justerade ebitda-resultatet vara i linje med föregående år. Exklusive ökade energikostnader förväntas emellertid det justerade ebitda-resultatet öka med låga ensiffriga tal, vilket var Telias tidigare prognos.

Telia upprepar samtidigt att tjänsteintäkterna kommer att visa en låg ensiffrig tillväxt under 2022 och står fast vid att betald capex väntas hamna i spannet 14-15 miljarder kronor, exklusive kostnader för licenser och frekvenser.

För åren 2021-2023 sänker Telia antagandet kring ebitda-tillväxten och räknar nu med att det justerade ebitda-resultatet ska visa en låg till medelhög ensiffrig tillväxt, exklusive ökade energikostnader.

Tjänsteintäkterna ska visa en låg ensiffrig tillväxt och justerat ebitda ska visa en låg till medelhög ensiffrig tillväxt.

Betald capex i förhållande till nettoomsättningen väntas återgå till omkring 15 procent till 2023.

Allison Kirkby uppger att bolaget är ”på rätt spår” mot bolagets ambition om 2 miljarder kronor i besparingar vid slutet av 2023, trots inflationstryck som ej kommer från energi.

Spår kassaflöde under miniminivå för utdelningsåtagande

Telia spår nu att både operationellt fritt kassaflöde och den strukturella delen av operationellt fritt kassaflöde understiger miniminivån för utdelningsåtagandet om 7,9 miljarder kronor.

Det framgår av rapporten för det tredje kvartalet.

Tidigare uppgav Telia att den strukturella delen av operationellt fritt kassaflöde förväntas täcka miniminivån för utdelning från 2022.

Operationellt fritt kassaflöde förväntas att täcka miniminivån över perioden 2021-2023, framgår det vidare.

Utsikter för 2023 kommer att ges i samband med helårsrapporten januari-december 2022.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera