lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Swedbank: För tidigt att öka aktievikten – satsar på obligationer

Publicerad: 12 januari 2023, 12:00

Foto: Shutterstock

Det är för tidigt att öka aktievikten, anser Swedbank som väljer att satsa på obligationer i stället. Framöver talar det mesta för slagiga marknader och det finns en överhängande risk för att vinstprognoserna sänks ytterligare, bedömer storbanken i sin uppdaterade investeringsstrategi.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Swedbank minskade aktieexponeringen i december medan portföljens obligationsben skruvades upp till en neutral nivå från en tidigare undervikt.

Nu väljer storbanken att dra upp obligationer till övervikt, vilket framgår av den uppdaterade investeringsstrategin för januari.

– Efter en kraftig ränteuppgång de senaste veckorna anser vi nu att det är dags att gå övervikt räntor, med fokus på obligationsmarknaden, på bekostnad av en neutraliserad tidigare övervikt av krediter. Aktier förblir underviktade, säger aktiechefen Mattias Isakson i en kommentar till Swedbanks placeringssajt Aktiellt.

Efter den starka kursutvecklingen under hösten försämrades börshumöret i december för att sedan återigen vända upp framåt årsskiftet. Stockholsmbörsen har bjudit på en uppgång på nära 8 procent under 2023-års första handelsdagar.

Bankens grundscenario ligger dock fast. Den ekonomiska tillväxten bromsar in och centralbankerna behåller sitt laserfokus på att få ned inflationen, vilket skapar ”en mycket svårförutsägbar framtid” som bäddar för ”slagiga” marknader under inledningen av året.

– För den som dock vill investera i aktier för helåret redan nu är förutsättningarna för positiv avkastning dock relativt goda som vi ser det. Med det sagt ser vi alltså att det sannolikt kommer att ges bättre möjligheter till avkastning lite längre fram, kommenterar Mattias Isaksson på Swedbank.

– Vi förväntar oss ett mer volatilt första halvår i aktiemarknaden, där andra halvåret kan präglas lite mer av återhämtning då vi förhoppningsvis får mer klarhet vad gäller inflation, centralbanker och tillväxt, fortsätter han.

Framöver kommer aktiemarknaden lämna inflationsspåret och rikta uppmärksamheten mot konjunkturbilden, enligt Swedbanks bedömning. Men redan nu speglas en viss oro kring den ekonomiska utvecklingen i vinst- och marginalförväntningarna för de amerikanska bolagen.

Analytikerna har justerat ned sina prognoser för bolagens fjärde kvartal och det första halvåret 2023.

– Med tillväxtutsikterna i åtanke anser vi att förväntningarna trots det är väl optimistiska och att risken för ytterligare nedrevideringar är överhängande, säger Mattias Isaksson i en kommentar.

Han tillägger att börserna prisar börserna in en så kallad ”mjuklandning” för ekonomin där bolagens vinster förblir motståndskraftiga, något som gör att den kommande rapportperioden blir högintressant.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera