måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Swedbank avvaktar nästa giv på börsen

Publicerad: 9 november 2021, 12:04

Foto: Shutterstock

Swedbank behåller en tydlig övervikt i aktier då de grundläggande förutsättningarna är mer eller mindre intakta. Dessutom är alternativen få, konstaterar banken i november månads investeringsstrategi.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


”Korrigeringen i aktiemarknaden kom till slut, men den blev inte långvarig och nådde knappt upp till den magnitud som normalt sett brukar benämnas som korrigering. En rekyl låg i korten och när frågetecknen blev för många infann den sig”, skriver bankens strateger.

Men sedan har optimismen kommit tillbaka trots att en del frågetecken kvarstår. Sammantaget innebär detta att Swedbank avvaktar nästa giv då aktiemarknaden nu står på högre nivåer jämfört med en månad sedan samtidigt som de underliggande förutsättningarna är ungefär desamma.

”Vår tydliga taktiska övervikt för aktier kvarstår alltså med bibehållna argument i form av fortsatt stark underliggande efterfrågan, stabil rapportsäsong samt det något uttjatade, men ack så centrala, argumentet att alternativen är få. Vi finner därmed inte argument för att minska aktievikten och vi önskar mer visibilitet för att vara beredda att öka vikten ytterligare”, skriver banken.

Swedbank noterar också att vi säsongsmässigt nu går in i börsårets starkaste period.

”Historiskt tenderar aktiemarknaden leverera god avkastning fram till och med februari. En annan positiv aspekt är att många bolag nu återupptar sina återköp av egna aktier vilket på marginalen agerar stöttande”, skriver Swedbank.

Banken behåller samtidigt en neutral regionallokering.

”Vi avvaktar tydligare signalvärde från den globala ekonomin och från centralbankernas agerande, som båda blir bestämmande för hur marknader med olika typer av konjunkturkänslighet kan komma att påverkas. Stigande volatilitet på ränte- och valutamarknaden, och fortsatt stor osäkerhet kring vissa marknader, bidrar också till att vi avvaktar med en taktisk förändring på regionnivå”, skriver Swedbank.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera