torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Strategerna: Nu skiftar investerarna fokus

Publicerad: 19 januari 2022, 09:35

Foto: Shutterstock

Vi befinner oss mitt uppe i en kraftig sektorrotation sedan årsskiftet, men när nu årets första rapportsäsong inleds i slutet av veckan skiftar fokus på marknaden. I blickfånget står nu efterfrågan, logistikproblem och lönsamhet.


CF

Christer Fälldin


I inledningen av det nya året har makroekonomin präglat marknaderna, framför allt inflationsfrågan, samt när och hur mycket räntorna kommer att börja stiga. Parallellt har tillväxtbolagen ersatts av värdebolag som banker, industri och råvaror som de mest intressanta sektorerna, skriver aktiestrategen Robert Olstrand och investeringsstrategen Mats Waldemarsson på Swedbank och Sparbankernas placeringssajt Aktiellt.

Sandvik inleder rapportsäsongen för storbolagen redan på torsdagen, och följs av Investor på fredag. ”Vi får då en första temperatur på hur industricykeln utvecklas. Fokus kommer att vara på efterfrågan, logistikproblem och lönsamhet. Hur hanterar bolagen stigande insatskostnader och får de igenom prishöjningar så att lönsamheten försvaras”, skriver Waldemarsson och Olstrand.

I USA är förväntningarna höga på den stundande rapportperioden, och vad den kommer att visa. Optimismen är befogad, enligt de båda strategerna, då olika ”officiella prognoser” fortsatt uppåt under hela hösten, att jämföra med föregående år är inte helt enkelt, då vinsttillväxten sannolikt viker ner till ”ensiffriga nivåer”, vilket är lågt jämfört med det sannolika utfallet för fjolårets fjärde kvartal då vinsterna väntas växa nästan 22 procent i årstakt.

”Prognoserna är ändå försiktiga, som vi ser det, även om bolagens officiella bedömningar har svängt, och nu följer historiken med fler ned- än upprevideringar”, heter det.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera