tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Strategen flaggar för stora kursrörelser efter inflationssiffran

Publicerad: 8 maj 2023, 13:00

Foto: Shutterstock

Veckans höjdpunkt är onsdagens inflationssiffra från USA. Ett överraskande högt eller lågt utfall kan utlösa nya stora kursrörelser på marknaden, slår Danske Bank-strategen Maria Landeborn fast inför siffersläppet.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I en marknadskommentar på måndagen konstaterar Dansk Banks seniora strateg Maria Landeborn att ”veckans viktigaste siffra” blir den amerikanska inflationen i april. Inflationsrapporten publiceras på onsdagseftermiddagen klockan 14.30, svensk tid.

Den allmänna inflationen väntas uppgå till 5 procent på årsbasis, vilket är samma nivå som månaden innan, enligt Bloombergs sammanställning av prognoser. Kärninflationen väntas sjunka en tiondels procenthet jämfört med utfallet i mars till 5,5 procent i årstakt.

”Inflationen i tjänstepriser exklusive hyreskostnader blir viktigast att hålla koll på då det för närvarande är den som är drivande för pristrycket i ekonomin”, skriver Maria Landeborn, och tillägger:

”Det finns fortfarande en risk för att inflationen kommer att stabiliseras på en alltför hög nivå med tanke på att lönerna ökar med 4-5 procent i årstakt.”

Strategen flaggar samtidigt för en potentiellt stor börsreaktion vid ett överraskande högt eller lågt inflationsutfall i förhållande till förväntningarna.

”Om onsdagens siffra överraskar på upp- eller nedsidan kan det skapa nya kursrörelser på marknaden”, skriver Maria Landeborn.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera