tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Strategen: Då slår S&P 500 i botten

Publicerad: 18 oktober 2022, 08:00

Foto: Jacquelyn Martin /AP-TT

Under förra veckans skakiga börshandel fanns det tecken på att enskilda bolag redan slagit i botten. Däremot väntar fortsatta nedgångar för den amerikanska aktiemarknadens ledande index, enligt investeringsrådgivaren Survest.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Stora omväxlande upp- och nedgångar präglade handeln på USA-börserna under den föregående veckan. Det tydligaste exemplet på det var när marknaden fick ta del av den amerikanska inflationsstatistiken för september på torsdagen. Inledningsvis föll Wall Streets ledande index brant, men bjöd sedan på en spektakulär återhämtning och stängde upp mellan 2,2 och 2,8 procent.

I den slagiga handeln såg investeringsrådgivaren Survests chefsstrateg Rob Luna tecken på att enskilda aktier redan slagit botten. Det säger han till den amerikanska finanskanalen CNBC.

Chefsstrategen uppger vidare att han i första hand letar efter aktier inom två investeringsteman. Det handlar om resor och vad Rob Luna kallar ”mindre lyx”.

”Folk rör sig bort från att köpa saker till att köpa upplevelser och jag förväntar mig att resor kommer att vara hett ett tag framöver. Det återspeglas inte i nuvarande värderingar, säger han.

I resetemat lyfter chefsstrategen fram lågprisflygbolaget Southwest Airlines.

– Southwest är bäst i klassen av flygbolagen. De har haft väldigt god kostnadskontroll, säger Rob Luna till CNBC och tillägger att han inte äger aktier i bolaget, men ”funderar på” att börja köpa.

När det gäller hans andra tema – ”mindre lyx” – nämner chefsstrategen strömningsjättarna Netflix och Disney.

– Om vi går in i en lågkonjunktur kommer folk förmodligen att spendera mer tid på att titta på Netflix än att gå ut, säger Rob Luna.

Däremot tror chefsstrategen att det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 kan falla till indexnivån 3 200 eller som mest 3 000. På måndagen stängde indexet runt nivån 3 583, vilket innebär att Survest chefsstrateg ser en nedsida på drygt 10 respektive uppemot strax över 16 procent.

– Alla är väldigt rädda. Det finns mycket information därute som är väldigt tvetydig, säger Rob Luna till CNBC.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera