onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Storbanken varnar för två svenska börsjättar

Publicerad: 24 april 2023, 09:30

Foto: Henrik Montgomery/TT

Morgan Stanley ser tydliga nedsiderisker i två svenska aktier inför rapportsläppen, bland annat en verkstadsjätte som öppnar böckerna för årets första kvartal på fredag. Det rapporterar finanskanalen CNBC.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Amerikanska storbanken Morgan Stanleys analytiker har identifierat fem höglönsamma europeiska aktier som riskerar att falla på börsen i samband med rapportsläppen (se tabell längre ned). På listan finns två svenska namn, verkstadsjätten Hexagon och värmepumpstillverkaren Nibe. Hexagon släpper rapport redan på fredag, den 28 april, medan aktieägarna i Nibe får vänta till den 16 maj.

I en analys, som finanskanalen CNBC tagit del av, påpekar banken att börsbolagen överlag borde leverera ”stabila” kvartalsresultat. Däremot signalerar årets tioprocentiga uppgång för Europaindexet Stoxx 600 att eventuella positiva utfall till stora delar redan är inprisat.

Morgan Stanley konstaterar att bolagen hittils varit motståndskraftiga, men det finns nu en uppenbar risk för att analytikerna kommer att börja justera ned sina vinstprognoser. Ett genomsnittligt vinstfall på 10 procent för Europas börsbolag i år framstår nu som ”rimligt”, står det att läsa vidare i analysen.

Fallrisken är enligt Morgan Stanley som allra störst i de fem aktier som tar plats på den tidigare nämnda listan. Bankens analytiker uppger att det handlar om ”överlönsamma” bolag, som kommer från en period av högre vinster än normalt jämfört med historiska nivåer.

Den här ”överlönsamheten” kan uppstå i perioder med stark ekonomisk tillväxt eller en allmänt fördelaktig marknadsutveckling, enligt Morgan Stanley. Men banken understryker att det också utgör en varningsflagga, det vill säga att bolagets vinster riskerar att leta sig tillbaka mot det historiska genomsnittet.

Genom att göra samma analys på sektorbasis varnar Morgan Stanley för energiaktier framåt eftersom vinsterna i branschen är på toppnivåer och kan vara på väg nedåt. Det gäller även fordonssektorn, rapporterar CNBC.

Tvärtom rekommenderas investerare att övervikta medicinteknikaktier. Det är en av få sektorer där Morgan Stanley bedömer att vinsterna och värderingarna är låga jämfört med historiska nivåer.

Tabell: Bolag som enligt Morgan Stanley kan vara ”överlönsamma” och stå inför ett kursfall. Källa: Morgan Stanley, CNBC

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera